Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Sabah

Όρους θέτει το ΡΚΚ για εκεχειρία


Ο έγκλειστος στο Ιμραλί ηγέτης του ΡΚΚ Οτζαλάν κάλεσε το ΡΚΚ να σταματήσει τις επιθέσεις ώστε να δρομολογηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για το κουρδικό, επισημαίνει ότι οι ηγέτες του ΡΚΚ ανακοίνωσαν ότι μια αμοιβαία ανακωχή είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ειρήνης και έθεσαν δύο όρους για την εκεχειρία : Nα ανατεθεί στον Οτζαλάν ρόλος στην διαδικασία δημοκρατικής επίλυσης του Κουρδικού και να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.




Taraf

Τουρκία-ΕΕ


Η στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι μη εκπληρώνοντας τους προκαθορισθέντες όρους, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα του να κλείσει μια ακόμη περίοδο με την ΕΕ χωρίς το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Τουρκία δεν εκπλήρωσε το απαιτούμενο κριτήριο για το Κεφάλαιο του Ανταγωνισμού», οδήγησε σε κίνδυνο , το άνοιγμα του Κεφαλαίου για τον Ανταγωνισμό πριν την λήξη της Ουγγρικής Προεδρίας στις 30 Ιουνίου. Αρμόδιος της ΕΕ είπε ότι «το άνοιγμα ενός Κεφαλαίου δεν είναι κάτι που μπορεί γίνει σε 2-3 μέρες». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως στην περίπτωση που δεν ανοίξει το κεφάλαιο αυτό, η Τουρκία θα έχει περάσει δύο συνεχείς περιόδους (Προεδρίες) χωρίς να ανοίξει κανένα Κεφάλαιο.



NTV

Δηλώσεις Μπασμπούγ για αποχή στρατού από την πολιτική


Στην ιστοσελίδα του ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μπασμπούγ, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του, προέβη σε δηλώσεις λέγοντας « Ο στρατός θα πρέπει να παραμείνει εκτός πολιτικής. Ο στρατός δεν μπορεί να έχει καμία πολιτική άποψη ούτε να αντιτίθεται σε αυτές. Ο στρατός σκέπτεται το συμφέρον όλης της κοινωνίας και θα πρέπει να έχει μια επαγγελματική δομή. Ο επαγγελματικός στρατός ενδιαφέρεται μόνο για την ασφάλεια για αυτό και δεν αναμειγνύεται στην πολιτική. Μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών, σημασία έχει να υπάρχει κοινή λογική και αμοιβαίος σεβασμός. Αυτό απαιτείται σε κάθε σημαντικό θέμα.»



Ηurriyet

Προφυλακισμένοι βουλευτές διχάζουν την κοινή γνώμη


Νεοεκλεγέντες βουλευτές με το CHP, Μehmet Haberal και Mustafa Balbay που είναι προφυλακισμένοι για την υπόθεση Εργκενεκόν έλαβαν τα πιστοποιητικά εκλογής τους από την Εθνοσυνέλευση. Οι δικηγόροι του Haberal κατέθεσαν τα πιστοποιητικά στο δικαστήριο μαζί μα αίτημα αποφυλάκισης του πελάτη τους, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται σήμερα από τους δικηγόρους του Balbay.

O τύπος αναφέρει ότι το θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών του BDP, MHP και CHP έχει διχάσει την κοινή γνώμη καθώς κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση πριν αποφανθεί το δικαστήριο για τις κατηγορίες, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι ήταν ενήμεροι για την προφυλάκιση και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, όμως παρόλα αυτά τους εξέλεξαν, οπότε πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση και να τους επιτραπεί να καταλάβουν τις έδρες τους στην Εθνοσυνέλευση.


Cumhuriyet

Επικρίσεις μερίδας τύπου για μεταθέσεις δικαστών


Ο Εισαγγελέας Zekeriya Sevimli που παλαιότερα είχε συντάξει κατηγορητήριο για απαγόρευση του ΑΚΡ υποβαθμίστηκε στην θέση του εισαγγελέα στην περιοχή Σκούταρη της Κων/λης ( Uskudar). O εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ Durdu kavak που είχε γίνει γνωστός όταν προ διετίας στήθηκαν «δικαστήρια σε σκηνές» στο Habur για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά μελών του ΡΚΚ που επέστρεφαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Ανοίγματος της κυβέρνησης, μετατέθηκε στην Σμύρνη., ενώ αντιθέτως ο εισαγγελέας για την Εργκενεκόν Kazim Ilimoglu απώλεσε τις αρμοδιότητες του Ειδικού Εισαγγελέα για την Εργκενεκόν, επειδή έκανε μηνυτήριες αναφορές κατά άλλων εισαγγελέων για την Εργκενεκόν. Οι δικαστές Yilmaz Alp και Τuncay Aslan μετατέθηκαν σε υποβαθμισμένα για τον βαθμό τους πόστα επειδή συναίνεσαν στην αποφυλάκιση προφυλακισμένων στρατιωτικών


Cumhuriyet


Επιστολή Νετανιάχου προς Ερντογάν


Η επιστολή Νετανιάχου προς Ερντογάν συνιστά ένα ακόμη βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων που έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Cakirozer παρατηρεί ότι ο Ερντογάν απέφυγε επιμελώς να ασκήσει κριτική κατά του Ισραήλ στην προεκλογική περίοδο, ενώ χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς το Ισραήλ, την μεθόδευση της τουρκικής κυβέρνησης να μην συμπεριληφθεί το Mavi Marmara στον φετινό στολίσκο για την Γάζα. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αυτή η τουρκική χειρονομία καλής θέλησης έλαβε χώρα υπό την πίεση διεθνών παραγόντων ,οι οποίοι επίσης πίεσαν και το Ισραήλ να ανταποδώσει, πράγμα που έγινε με την παραπάνω επιστολή Νετανιάχου προς Ερντογάν. Επίσης ο Cakirozer σημειώνει ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ τούρκων και ισραηλινών αξιωματούχων για την διαμόρφωση του κειμένου απολογίας του Ισραήλ για την έφοδο στο Mavi Marmara, όμως οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει. Αν επιτευχθεί συμβιβασμός, τότε το Ισραήλ θα προβεί σε απολογία και χορήγηση αποζημιώσεων, ενώ σε αντάλλαγμα θα λάβει επίσημη διεθνή αναγνώριση της νομιμότητας της ενέργειας του, ενέργεια η οποία επισήμως θα θεωρηθεί ότι ήταν σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, πιθανότατα από το διεθνές πάνελ που έχει σχηματίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.