Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ανησυχίες για νέο «Πόλεμο των Άστρων»

Αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας σε βρετανικό έδαφος φέρνει πίσω μνήμες του «Πολέμου των Άστρων» του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά τα τέλη του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί πλήρως αμερικανική αντιπυραυλική βάση έγκαιρης προειδοποίησης στο βόρειο Γιορκσάιρ.

Το Space Based Infrared System (SBIRS) θεωρείται από πολλούς ως ο επίδοξος «διάδοχος» του φιλόδοξου προγράμματος του «Πολέμου των Άστρων» (Star Wars) που είχε ανακοινωθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο θα είχε ως στόχο τον εντοπισμό και την κατάρριψη σοβιετικών πυραύλων με ακτίνες λέηζερ.

Η κατασκευή του νέου σύστηματος έχει κοστίσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει διαρκέσει 20 χρόνια και έχει «δει» πολλές καθυστερήσεις. Η επικείμενη περάτωσή του- με τη βάση της RAF στο Μένγουϊθ Χιλ να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο- «ξυπνά» παλιούς φόβους περί στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος και επικίνδυνης «έκθεσης» της Μ. Βρετανίας, η οποία ενδεχομένως να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» σε μία νέα εποχή διαστημικού «Ψυχρού Πολέμου».

«Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανησυχητικό» είπε σχετικά ο Φάμπιαν Χάμιλτον, τοπικός βουλευτής των Εργατικών. «Είναι σαν να μας λένε ότι αυτή είναι μία βάση σε αμερικανικό έδαφος και εσείς είστε οι ξένοι. Αλλά για μια στιγμή, πρόκειται για τμήμα του Γιορκσάιρ. Δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς κάνουν. Αν φτιάχνουν κάτι στο στυλ του 'Πολέμου των Άστρων' έχουμε δικαίωμα να το γνωρίζουμε».

Οι αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Μένγουϊθ Χιλ είναι μεγάλες και καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου- αν και είναι γνωστό πως στεγάζουν τμήμα του Echelon, του αμερικανικού συστήματος παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Στις εγκαταστάσεις του SBIRS βρίσκονται 33 δορυφορικά «πιάτα», εντός γιγαντιαίων σφαιρών (radomes) που λαμβάνουν δεδομένα από τους τέσσερις δορυφόρους του συστήματος, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 24.000 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η βάση στο βρετανικό έδαφος συνδέεται με το Μπάκλεϊ, βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Κολοράντο, επανδρωμένη με προσωπικό 100.000 ατόμων και την 460ή Πτέρυγα Διαστήματος της Διοίκησης Διαστήματος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Η 460ή εκτελεί καθήκοντα «έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλικές απειλές, αντιπυραυλικής άμυνας, τεχνικών πληροφοριών, ελέγχου δορυφόρων και αεροδιαστημικών τηλεπικοινωνιών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επαρκή πληροφόρηση σχετικά με το τι συμβαίνει στις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Μένγουϊθ Χιλ, τις οποίες διαχειρίζεται η NSA από το 1966. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη βάση, ο Μπομπ Ένσγουορθ, πρώην υπουργός Άμυνας, απάντησε ότι η χρήση της διέπεται από τους όρους συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το 1951, καθώς και άλλων, εμπιστευτικής φύσης, συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Η επιβεβαίωση σχετικά με το κατά πόσον η βάση στο Μένγουϊθ Χιλ είναι έτοιμη να λειτουργήσει ήρθε μετά από ερώτηση που απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Νικ Χάρβεϊ στο κοινοβούλιο, ο οποίος απάντησε ότι «οι εγκαταστάσεις του SBIRS στο Μένγουϊθ Χιλ είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης επιχειρησιακής λειτουργίας αποτελούν θέμα των ΗΠΑ, αν και πιστεύεται ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες κατά τα τέλη του 2011».

Το SBIRS θα πλαισιώνεται από το Space Tracking and Surveillance System, το οποίο θα παρακολουθεί τους εισερχόμενους πυραύλους, αφού αυτοί έχουν εντοπιστεί αρχικά από το SBIRS. Σύμφωνα με ειρηνιστές ακτιβιστές, πρόκειται για αναπόσπαστο τμήμα των σχεδίων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για «κυριαρχία/υπεροχή πλήρους φάσματος» (full spectrum dominance) σε γη, θάλασσα, αέρα, διάστημα και πληροφορίες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ενός προληπτικού πλήγματος κατά της Μ. Βρετανίας από έναν αντίπαλο ο οποίος θα ήθελε να εξουδετερώσει τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ.

Επίσης, είναι έντονες οι διαμαρτυρίες σχετικά με το κατά πόσον έχει υπάρξει έγκριση για εργασίες μεγάλης έκτασης στο Μένγουϊθ Χιλ (τις οποίες έχουν αναλάβει οι Northrop Grumman και Lockheed Martin) και για το αν παραβιάζεται η Συνθήκη για το Εξώτερο Διάστημα, η οποία υφίσταται για να εμποδίζει τη μετατροπή του Διαστήματος σε χώρο «κούρσας» στρατιωτικών εξοπλισμών.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι πολλές από τις θεωρίες για το SBIRS είναι μάλλον υπερβολικές. «Πρόκειται για ένα ακόμη τμήμα του εξαιρετικά σύνθετου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, και θα περάσει ακόμη πολύς καιρός μέχρι να τεθεί σε λειτουργία» είπε σχετικά ο Λίντις Πέρσι, της Campaign for the Accountability of American Bases. «Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να δημιουργήσουν αυτό το σύστημα, από τον καιρό της φαντασίωσης του Ρόναλντ Ρίγκαν περί 'Πολέμου των Άστρων' τη δεκαετία του 1980. Παραμένει μία φαντασίωση, που μάλλον δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα και θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.