Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Κινέζοι εκτόξευσαν το «Ουράνιο Παλάτι 1»

AFP, Reuters

ΠΕΚΙΝΟ. Ακόμη ένα βήμα στην κατάκτηση του Διαστήματος έκανε η Κίνα εκτοξεύοντας τον διαστημικό θαλαμίσκο Tιανγκόνγκ 1, μια πρώτη δομική μονάδα του διαστημικού εργαστηρίου που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η χώρα. Την εκτόξευση παρακολούθησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος βρέθηκε στο διαστημικό κέντρο στην έρημο Γκόμπι και ο πρόεδρος Χου Ζιντάο από το κέντρο της αποστολής στο Πεκίνο.

Το «Ουράνιο Παλάτι 1», επί το ελληνικότερον, είναι ένας κυλινδρικός θαλαμίσκος με μήκος 10,5 μέτρων και βάρος 8,5 τόνων. Αρχικώς δεν θα φιλοξενήσει πλήρωμα αλλά την ερχόμενη χρονιά θα περάσουν το κατώφλι του Κινέζοι αστροναύτες. Η εκτόξευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς υποδεικνύει ότι η Κίνα διαθέτει τις απαιτούμενες τεχνολογίες για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, κάτι που -σύμφωνα με το Πεκίνο- θα καταστεί δυνατό στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Το διαστημικό εργαστήριο θα μεταφερθεί στην τροχιά του, σε ύψος μερικών χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, επί του προωθητικού πυραύλου Long March 2F (Μεγάλη Πορεία 2). Η λειτουργία του θα είναι πλήρως αυτόνομη αλλά θα παρακολουθείται από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη.

Σε μερικές εβδομάδες το Πεκίνο θα προχωρήσει στην εκτόξευση δεύτερου μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου, του Shenzhou 8, και στη συνέχεια τα δύο διαστημόπλοια θα συνδεθούν. Πρόκειται για ένα βήμα απολύτως απαραίτητο για την εξέλιξη του διαστημικού προγράμματος

Eάν όλα πάνε καλά, το 2012 θα πραγματοποιηθούν δύο επανδρωμένες αποστολές με τη συμμετοχή δύο ή τριών αστροναυτών.

Επίσης, το Πεκίνο έχει ήδη προγραμματίσει την προσσελήνωση μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου και ανάπτυξη ενός ρομποτικού οχήματος το 2012. Επιπλέον, θα γίνει συλλογή δειγμάτων σεληνιακού εδάφους και πετρωμάτων το 2017, ενώ δεν αποκλείεται να πατήσει Κινέζος στη Σελήνη μετά το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.