Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Υπό τον έλεγχο του Μεταβατικού Συμβουλίου η Σάμπχα της Λιβύης

Σημαντικές προσωπικότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι εγκατέλειψαν την πόλη Σάμπχα με κατεύθυνση προς το Νίγηρα.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλες τις συνοικίες της πόλης Σάμπχα, που μέχρι τώρα ήταν προπύργιο των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων, και ελέγχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ηγέτης της Λιβύης έχει φύγει από την πόλη, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Οι επαναστάτες μας ελέγχουν το 100% της Σάμπχα, αν και υπάρχουν κάποιοι θύλακες αντίστασης από ελεύθερους σκοπευτές. Η αντίσταση είναι μάταιη», δήλωσε ο Άχμεντ Μπάνι στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους από την Τρίπολη.


«Αναζητάμε τον τύραννο τον Καντάφι. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι έχει φύγει από τη Σάμπχα και έχει πάει αλλού, όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Καντάφι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και ο βομβαρδισμός την Τετάρτη και την Πέμπτη της Σύρτης από τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος προκάλεσαν το θάνατο 151 ανθρώπων.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ πρόσθεσε ότι έχουν τελειώσει εφόδια στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ενώ έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.

Ο ισχυρισμός του δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καθώς έχει διακοπεί η επικοινωνία με τη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος.

«Από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί 151 πολίτες σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους καθώς ρουκέτες Γκραντ και άλλα εκρηκτικά έπεσαν πάνω τους», δήλωσε ο Ιμπραχίμ. «Το νοσοκομείο της πόλης έχει σταματήσει να λειτουργεί», επεσήμανε.

Οι κανταφικές δυνάμεις απειλούν 200.000 άτομα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για περίπου 200.000 ανθρώπους στο σύνολο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ.

«Σήμερα εκτιμούμε ότι περίπου 200.000 άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ενέργειες των δυνάμεων του καθεστώτος» δήλωσε ο Καναδός στρατηγός, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, Σαρλ Μπουσάρ.

Οι δηλώσεις του έγιναν γνωστές από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Μπουσάρ, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο «τρεις μεμονωμένες περιοχές», την Σύρτη, την Μπάνι Ουαλίντ και την αλ Φουκάχα.

«Εκτιμώ ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν μπορούν πλέον να διεξάγουν συντονισμένες επιχειρήσεις στην Λιβύη. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορώ μόνο να καλέσω τις δυνάμεις του καθεστώτος να παραδοθούν» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αρκετές σημαντικές προσωπικότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη εγκατέλειψαν την πόλη Σάμπχα με κατεύθυνση προς το Νίγηρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Σημαντικές προσωπικότητες που ήταν οπαδοί του Καντάφι έφυγαν προς τον Νίγηρα μετά από την πτώση της Σάμπχα. Θύλακες αντίστασης συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη στην Σάμπχα αλλά η πόλη και τα περίχωρα έχουν απελευθερωθεί από τους εξεγερμένους» δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Μπάνι.

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός αλ Μαχμούντι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι Άλι αλ Μαχμούντι, συνελήφθη στην Τυνησία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.

«Ο αλ Μαχμούντι συνελήφθη χθες, Τετάρτη, το απόγευμα» δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Το Al Arabiya ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνελήφθη επειδή μπήκε παράνομα στην χώρα, προσθέτοντας ότι η Τυνησία θα τον παραδώσει στις αρχές της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.