Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν διέκοψε το διάλογο με το συριακό καθεστώς

Εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Διέκοψα τις συνομιλίες μου με τη συριακή κυβέρνηση. Ουδέποτε θελήσαμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά δυστυχώς η συριακή κυβέρνηση μάς ανάγκασε να πάρουμε αυτήν την απόφαση», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά της γειτονικής Συρίας και ότι θα έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.

«Θα δούμε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ποιες θα είναι οι κυρώσεις μας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη συριακή κυβέρνηση», την οποία κατηγόρησε για δυσφήμιση της Τουρκίας.

Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «μίλησαν για την ανάγκη ν’ ασκηθεί επιπλέον πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού», δήλωσε η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τους καταυλισμούς στην τουρκική επαρχία Χατάι, στους οποίους φιλοξενούνται από τον Απρίλιο περίπου 7.000 Σύροι πρόσφυγες.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρατηρούμε ότι δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στη Συρία όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που σκοτώνονται και ότι οι Σύροι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς» .

«Ο συριακός λαός δεν πιστεύει τον Άσαντ, ούτε και εγώ. Δεν τον πιστεύουμε πια», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.