Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα

Πιέσεις και εκβιασμοί για να αποτραπεί την ύστατη στιγμή η παλαιστινιακή προσφυγή στον ΟΗΕ
A.P., AFP

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και εκβιασμών βρίσκεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς στη Νέα Υόρκη, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την προγραμματισμένη κατάθεση αίτησης για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως 194ου κράτους των Ηνωμένων Εθνών, στα σύνορα που υπήρχαν προ του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967. Οπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Αμπάς, Ναμπίλ Σάαθ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης γνωστοποίησε στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι θα του παραδώσει επισήμως την αίτηση μεθαύριο, ώστε να προωθηθεί για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε πείσμα της δεδηλωμένης απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει βέτο. Οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, θέλουν να αποφύγουν τη διπλωματική απομόνωση στον διεθνή οργανισμό και πιέζουν τους Παλαιστινίους να αποσύρουν την προσφυγή τους και να επιστρέψουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις.


«Ο Αμπάς λέει σε όλο τον κόσμο: Ως εδώ, είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων είναι παραπάνω από αρκετά, η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει και να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή, αφού οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το πράξουν», δήλωσε ένας άλλος στενός συνεργάτης του Αμπάς, ο Μοχάμεντ Ιστάγιε. Χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ είχε δηλώσει ότι η χώρα του εργάζεται για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προτού κληθούν τα Ηνωμένα Εθνη να αποφασίσουν επί της παλαιστινιακής προσφυγής.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τον ψυχολογικό πόλεμο κατά της παλαιστινιακής προσφυγής. Αν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του εισηγούνται δημοσίως ευρεία γκάμα οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων. Ο ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ζητεί την ακύρωση βασικών διμερών συμφωνιών με τους Παλαιστινίους εφόσον αυτοί επιμείνουν στην προσφυγή τους, ο δε υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προτείνει, ουσιαστικά, τον οικονομικό στραγγαλισμό της Παλαιστινιακής Αρχής με τη διακοπή της μεταβίβασης κονδυλίων από φόρους και δασμούς που προορίζονται γι’ αυτήν. Τέλος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μοσέ Γιαλόν τάσσεται υπέρ της μαζικής επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Χθες το βράδυ, εκπρόσωποι του λεγόμενου Κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό (ΟΗΕ - ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ρωσία) επρόκειτο να συσκεφθούν στη Νέα Υόρκη σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας η οποία θα επέτρεπε την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Αμερικανοί εισηγούνται δήλωση του Κουαρτέτου υπέρ μιας ορισμένης αναβάθμισης του παλαιστινιακού στάτους στον ΟΗΕ -όχι όμως και το καθεστώς του πλήρους μέλους- παράλληλα με την αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Θεωρείται ωστόσο αμφίβολο κατά πόσο μια τέτοια λύση θα αποτελούσε επαρκές πρόσχημα για τον Μαχμούντ Αμπάς ώστε να του επιτρέψει να αναδιπλωθεί στις «δώδεκα παρά πέντε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.