Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα προσδιόρισε την ΑΟΖ – Η Κύπρος ξεκίνησε τη γεώτρηση

Τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο εύκολα για την Άγκυρα, σε περίπτωση που επιχειρήσει να προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ καθώς, γίνεται σαφές ότι με το διπλωματικό διάβημα προς την Τουρκία προ τριημέρου σχετικά με την καταγγελία της επικείμενης έρευνας, η Ελλάδα για πρώτη φορά σε ένα διπλωματικό κείμενο, που έχει νομική μορφή, κάνει δήλωση ότι η ΑΟΖ είναι Ελληνική!

Την ίδια ώρα, σε μια κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Αγκυρα θα μπορούσε να αρχίσει έρευνες στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα. «Η “Νότια Κύπρος”, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη και εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την “ΤΔΒΚ”» δήλωσε λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ξεχνώντας ότι η ΤΔΒΚ είναι μη αναγνωρισμένο διεθνως κράτος και επίσημα θεωρείται «υπο τουρκική κατοχή». Πρόσθεσε μάλιστα πως «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τις εργασίες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει αμέσως τις εργασίες για εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανέφερε ακόμη πως οι έρευνες της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας, μπορεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα, προσθέτοντας ότι το ερευνητικό πλοίο θα συνοδεύσουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Διαβεβαιώσεις Χριστόφια
Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα» έδωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ερωτηθείς σχετικά για τον κίνδυνο κρίσιμών εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.
Mιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, σημείωσε ότι αν και εφ’ όσον λυθεί το Κυπριακό «θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης». «Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ’ αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους, που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους», ξεκαθάρισε.

ΗΠΑ: να μην αποδυναμωθούν οι διαπραγματεύσεις

Από πλευράς ΗΠΑ, Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυπριακές έρευνες «δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν» σε αυτές. Για την Ουάσινγκτον «ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό».
Άρχισαν οι εργασίες στην πλατφόρμα
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο «Ομηρος» της Noble Energy να πιάνει δουλειά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτή την εβδομάδα. Η όλη διαδικασία άρχισε σήμερα με την πόντιση του γεωτρύπανου σε βάθος 1.750 μ. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.
«Η διαδικασία για τη γεώτρηση έχει αρχίσει. Πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία για να φθάσουμε στην περιοχή όπου θα αρχίσει τελικά η γεώτρηση, εκεί δηλ. που θα τρυπήσει τη γη το τρυπάνι», δήλωσε στο Reuters έγκυρη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Το κατά πόσο θα γίνει αυτό σήμερα, αύριο ή μεθαύριο, δεν είναι ξεκάθαρο, εξαρτάται από τους ειδικούς που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, αλλά η διαδικασία έχει αρχίσει», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες για το πότε άρχισε ή αρχίζει η γεώτρηση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πολύ υπεύθυνα, θα τοποθετηθεί, όταν κρίνει σκόπιμο να το πράξει και σημείωσε πως η σοβαρότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η εμπιστευτικότητα είναι παράγοντες χρήσιμοι και σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης παρακολουθεί τη θαλάσσια διακίνηση στην περιοχή και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία περίεργη κίνηση στην περιοχή.
Γύρω στις 11:15 το πρωί, απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού της Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας και κλιμάκιο της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου, με επικεφαλής τον αξιωματικό του Ναυτικού κ. Φυτιρή, προκειμένου να έχουν κατ’ ιδίαν αντίληψη, σε σχέση με την πιθανή παρουσία στην περιοχή τουρκικών σκαφών.
Όπως υπολογίζεται, τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού «Ταμάρ», το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή. Σύμφωνα με την Noble Energy, αν τελικά εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του.
Πηγή: Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.