Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Διαψεύδει το Βατικανό τα περί παραίτησης του Πάπα


Το Βατικανό διέψευσε, σήμερα, το περιεχόμενο δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Libero, σύμφωνα με το οποίο «εντός του 2012, ο Ποντίφικας, λόγω της ηλικίας του, σκέπτεται να υποβάλει παραίτηση». Το δημοσίευμα αυτό ήταν ενυπόγραφο. Συντάκτης του είναι ο συγγραφέας της Καθολικής εκκλησίας Αντόνιο Σότσι. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ συμπληρώνει του χρόνου την άνοιξη τα 85.

Σε ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε στη Ρώμη πέρυσι, υπήρχε η μαρτυρία του ίδιου του Πάπα, για θέμα παρόμοιας μορφής. «Δεν θα διστάσω να είμαι ο πρώτος Ποντίφικας που θα παραιτηθεί οικιοθελώς, σε χρονικό διάστημα επτά αιώνων, αν νοιώσω ότι δεν θα μπορώ, πια, να διοικήσω την Καθολική εκκλησία, από την ψυχολογική και την πνευματική άποψη».

«Δεν γνωρίζουμε ότι ο Πάπας σκέπτεται να παραιτηθεί. Ρωτήστε λοιπόν κατευθείαν τον συντάκτη του δημοσιεύματος. Πάντως, η υγεία του Πάπα είναι εξαιρετική», δήλωσε σήμερα ο παπικός εκπρόσωπος, πατέρας Φεντέρικο Λομπάρντι. «Η παρουσία του Πάπα στη Γερμανία, όπου έχει γεννηθεί, έδειξε ότι είναι πολύ καλά. Μπορεί, επίσης, να ανταποκρίνεται και στις απαιτητικές δεσμεύσεις».

Ο τελευταίος Πάπας, που παραιτήθηκε, είναι ο Σελεστίνος ο Ε', το 1294. Στον παπικό θώκο παρέμεινε πέντε μήνες, μόνον. Ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος στη διάρκεια του 1415 εξαναγκάστηκε να παραδώσει την παπική εξουσία σε άλλον πνευματικό ιεράρχη, διεκδικητή της, στη σκιά μιας πολύ έντονης δημόσιας διαμάχης τους.

Τελείωσε η γερμανική περιοδεία


Επέστρεψε σήμερα στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ολοκληρώνοντας την 4ημερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου γεννήθηκε. Ήταν η 22η παπική περιοδεία στο εξωτερικό. Τον Ποντίφικα επί γερμανικού εδάφους αποχαιρέτισε στο πλαίσιο επίσημης τελετής ο Γερμανός πρόεδρος κ. Κρίστιαν Γουλφ, στην πόλη Λαχρ.

Από ένα γειτονικό με την πόλη αεροδρόμιο, απογειώθηκε ένα αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα», που μετέφερε τον Πάπα (γύρω στις 21.45 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο, πολύ κοντά στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου κρατά έναν 30χρονο άντρα, που από το παράθυρο της κατοικίας του πυροβόλησε νωρίτερα σήμερα μερικές φορές «στον αέρα», προς τον χώρο, όπου μετά περίπου ένα δίωρο θα τελούσε ο Πάπας τη Θεία λειτουργία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.