Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Την Παρασκευή το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για ένταξη στον ΟΗΕ

Βραζιλία, Κίνα, Λίβανος, Ρωσία και Νότια Αφρική υπέρ της ένταξης ενός Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ. Δεδηλωμένο το βέτο των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννιά θετικές ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής πέντε κράτη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης: η Βραζιλία, η Κίνα, ο Λίβανος, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Όμως οι ΗΠΑ, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο έχουν δηλώσει πως θα το ασκήσουν, αν είναι αναγκαίο για να σταματήσουν την παλαιστινιακή πρωτοβουλία.


Η Κολομβία έχει δηλώσει πως θα απόσχει της ψηφοφορίας.

Οκτώ άλλες χώρες-μέλη δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γερμανία, Ινδία, Νιγηρία και Πορτογαλία.

Η χρονική περίοδος που θα μεσολαβήσει από την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος ως την εξέτασή του από το ΣΑ αφήνει περιθώρια για διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση το καθεστώς παρατηρητή.

Αυτή τη λύση πρότεινε χθες Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας ταυτόχρονα από τους Παλαιστίνιους να κάνουν «συμβιβασμούς» ώστε να υπάρξει μέσα σε ένα χρόνο από τώρα μια «μόνιμη» ειρηνευτική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.