Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στο δεύτερο στάδιο η γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπ. Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.

Στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι έρευνες της Noble Energy με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα, σύμφωνα με το διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Κασίνης είπε: «Έχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντσών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα».


Σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες ημέρες.

Όταν το γεωτρύπανο φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, θα γίνει «τσιμέντωμα» της γεώτρησης και ανάλυση των δεδομένων και θα ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης. Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. «Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα», αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Εξάλλου, στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δυσδιάστατες και οι πρώτες τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν 14 συνολικά αξιόλογα κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου χωρίς να υπολογίζονται οι περιοχές και η θάλασσα των κατεχομένων. Ο διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, στις παρουσιάσεις του σε ξένους ειδικούς κάνει λόγο για «14 αξιόλογες γεωλογικές δομές». Σημειώνει ότι το «Αφροδίτη» είναι το πρώτο στο οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδικασία εκμετάλλευσης και στο οποίο γίνεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο κοίτασμα η αξία του οποίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.