Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αμπάς: Την Παρασκευή το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Αμπάς ενημέρωσε τον Μπαν Κι Μουν για την πρόθεσή να του υποβάλει την Παρασκευή ένα αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ.


Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ενημέρωσε σήμερα, Δευτέρα, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την πρόθεσή του να υποβάλει την Παρασκευή αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.

«Ο πρόεδρος Αμπάς ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα για την πρόθεσή να του υποβάλει την Παρασκευή ένα αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Νεσίρκι.

«Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών (ισραηλινό και παλαιστινιακό) και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο για την επανέναρξη των (ισραηλινο-παλαιστινιακών) διαπραγματεύσεων σε ένα νόμιμο και ισορροπημένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ο Μπαν συζήτησε με τον πρόεδρο Αμπάς τις προσπάθειες που γίνονται από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) πάνω στο θέμα αυτό, σχολίασε επίσης ο Νεσίρκι και σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε τη δέσμευσή του υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήφθη συμφωνία με την αντίπαλή της Φάταχ για να μην διοργανωθούν διαδηλώσεις στη Γάζα με αφορμή την υποβολή την Παρασκευή στον ΟΗΕ του αιτήματος για την ένταξη ενός κράτους της Παλαιστίνης στον Οργανισμό.

«Αυτοί (η Φάταχ και η Χαμάς) συμφώνησαν να ακυρωθεί οποιαδήποτε δράση και οποιαδήποτε διαδήλωση υπέρ ή κατά του διαβήματος του Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) στον ΟΗΕ», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συμφιλίωσης και στο πλαίσιο των προσπαθειών για να δοθεί τέλος στις διαφορές, η Φάταχ και η Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν μια ενωμένη στάση στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να μας διαιρέσει εκ νέου», συνέχισε.

Ο αξιωματούχος προειδοποιεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, «θα απαγορεύσει οποιαδήποτε διαδήλωση υποστηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου Αμπού Μάζεν».

Το Σάββατο επικεφαλής της Φάταχ στη Γάζα είχε ζητήσει την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων πριν από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.