Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Bρετανία: Πειθαρχικά μέτρα και έρευνα στην υπηρεσία ελέγχου συνόρων

Κορυφαία στελέχη της απαλλάχθηκαν με την αιτιολογία ότι κακοποιοί ή εξτρεμιστές ίσως να μπόρεσαν να εισέλθουν στη χώρα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια υποτίθεται ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε έρευνα χθες στις τάξεις της υπηρεσίας ελέγχου συνόρων και απάλλαξε των καθηκόντων τους κορυφαία στελέχη της μετά τα δημοσιεύματα σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένοι έλεγχοι διαβατηρίων ανεστάλησαν το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση των πειθαρχικών μέτρων και η έρευνα σημειώνεται μόλις μερικούς μήνες προτού το Λονδίνο φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, και ορισμένοι παρατηρητές εξέφρασαν ανησυχίες ότι κακοποιοί ή εξτρεμιστές ίσως να μπόρεσαν να εισέλθουν στη χώρα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια υποτίθεται ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε καμιά εξήγηση σχετικά με το γιατί ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων Μπρόντι Κλαρκ και άλλα κορυφαία στελέχη της απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους ή γιατί άρχισε έρευνα, όμως ανέφερε πως η ΥΠΕΣ Μέι πρόκειται να κάνει μια δήλωση στη βουλή των κοινοτήτων σήμερα.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ορισμένοι συνοριοφύλακες είχαν λάβει οδηγίες το καλοκαίρι να μην ελέγχουν τα βιομετρικά τσιπ στα διαβατήρια ορισμένων υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ.

Κατά σχετικά δημοσιεύματα, αυτό ξεπέρασε το πιλοτικό σχέδιο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι συναρμόδιοι υπουργοί τον Ιούλιο και επέτρεπε οι έλεγχοι σε υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ να μειωθούν και να γίνονται σε «περιορισμένες περιστάσεις», με τους έλεγχους στα διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία να υπόκεινται στην «διακριτική ευχέρεια» των φρουρών και όχι να γίνονται αυτόματα.

Το Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στην μείωση του προσωπικού.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην εξουσία, ο τότε υπουργός Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει την υπηρεσία ελέγχου μετανάστευσης ως «ακατάλληλη», επικαλούμενος την «ανεπαρκή ηγεσία» της. Η χθεσινή εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει πολιτικό πλήγμα για το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο υποσχόταν, προτού κερδίσει στις περυσινές εκλογές, να εφαρμόσει μια πολύ πιο αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.