Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πούτιν, όπως Φράνκλιν Ρούζβελτ, Ντε Γκωλ, Χέλμουτ Κολ...

Reuters

ΜΟΣΧΑ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει έτοιμη την απάντηση για όσους Ρώσους τυχόν φοβούνται ότι η επάνοδός του στην προεδρία, τον Μάρτιο, θα εγκαινιάσει περίοδο στασιμότητας: ανατρέξτε στις σταδιοδρομίες των Φράνκλιν Ρούζβελτ και Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ρωσίας δικαιούται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παραμείνει στην προεδρία έως το 2024 εάν κερδίσει δύο διαδοχικές θητείες, και έως εκείνη την ώρα θα έχει κυβερνήσει για σχεδόν μισόν αιώνα. Η απόφασή του να επιστρέψει στην προεδρία πυροδότησε συγκρίσεις με τη διακυβέρνηση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, του οποίου η παραμονή στην εξουσία της ΕΣΣΔ για 18 έτη έως τον θάνατό του, το 1982, θεωρείται από πολλούς περίοδος πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προτιμά τα παραδείγματα των Δυτικών ηγετών. Ερωτηθείς για την απόφασή του να ανακτήσει το αξίωμα που κατείχε για οκτώ χρόνια έως το 2008, ο Ρώσος πρωθυπουργός διόρθωσε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ρούζβελτ, τον μακροβιότερο ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ναι, ο Ρούζβελτ εξελέγη τρεις φορές», είπε ο Κονσταντίν Ερνστ από το Πρώτο Κανάλι. «Οχι», απάντησε ο κ. Πούτιν, «τέσσερις φορές». Ο Ρούζβελτ κέρδισε τις εκλογές το 1932, το 1936, το 1940 και το 1944 και πέθανε ενώ κυβερνούσε το 1945, μήνες μετά τη διάσκεψη της Γιάλτας. «Κυβέρνησε τη χώρα στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εξελέγη τέσσερις φορές επειδή ήταν αποτελεσματικός», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2000 και το 2004. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Ρούζβελτ, αναφέρθηκε και σε άλλους μακρόβιους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Δήλωσε επίσης ότι θρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Ντε Γκωλ, πρόεδρο της Γαλλίας από το 1959 έως το 1969.

Οπως ο Πούτιν, οι Ρούζβελτ, Ντε Γκωλ και Κολ ανέβηκαν στην εξουσία σε ταραχώδεις εποχές, αλλά επέδειξαν πυγμή και αξιοσημείωτη δημοτικότητα για να κερδίσουν σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία. Φέροντας τον τίτλο του «εθνικού ηγέτη», ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακηρύσσει ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν ότι έσωσε τη Ρωσία από την κατάρρευση μετά το χάος και τον εξευτελισμό που συνόδευσε την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Ηρωες στην εποχή τους, οι Ρούζβελτ, Ντε Γκωλ και Κολ υπήρξαν ισχυροί, αλλά επικρίθηκαν όπως ο Πούτιν για συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας.

«Επικαλούμενος τους Ντε Γκωλ και Ρούζβελτ, ο Πούτιν υπονοεί ότι η κριτική που δέχεται από το εξωτερικό πηγάζει από δύο μέτρα και δύο σταθμά και παρουσιάζει εαυτόν ως υπερασπιστή της χώρας, πρόθυμο να αντιμετωπίσει την υποκρισία των ξένων», σχολίασε ο Ντέιβιντ Γούντραφ, λέκτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου. Για τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρώπης, το μήνυμα είναι σαφές: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα δεχθεί κήρυγμα, ωστόσο αξιώνει να γίνει δεκτός στο ανώτατο τραπέζι των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.