Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ισόβια σε σαδιστή λοχία που σκότωνε αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ενοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, κρίθηκε, χθες, ο λοχίας, Κάλβιν Γκιμπς, 26 ετών, επικεφαλής συμμορίας Αμερικανών στρατιωτών, που σκότωνε αμάχους στο Αφγανιστάν για διασκέδαση και σκηνοθετούσε τη δράση της έτσι ώστε να φαίνεται ότι οι θάνατοι προέκυψαν στη διάρκεια μάχης. Στο ανατολικό Αφγανιστάν, στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ομάδα ανδρών, πιθανόν Ταλιμπάν, πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα χήρα και την κόρη της, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για «ανήθικες δραστηριότητες». Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι δύο γυναίκες λιθοβολήθηκαν προτού εκτελεστούν.

Το πενταμελές στρατοδικείο στη βάση Λιούις Μακόρντ στο Σιάτλ συνεδρίασε επί πέντε ώρες προτού εκδώσει την καταδικαστική απόφαση κατά του λοχία Γκιμπς, στον οποίον επέβαλε ισόβια κάθειρξη, ενώ είχαν προηγηθεί οι ομολογίες άλλων τριών στρατιωτών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκιμπς ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε στρατιωτών, οι οποίοι διέπραξαν τρεις φόνους εκ προμελέτης στις αρχές του 2010 στη νότια επαρχία Κανταχάρ, φροντίζοντας να τοποθετήσουν όπλα στα πτώματα ώστε να εμφανίσουν τη δράση τους ως νόμιμη άμυνα. Εκοβαν δάχτυλα των θυμάτων τους ως πολεμικά τρόπαια και φωτογραφήθηκαν με τα πτώματα. Οι άλλοι τρεις στρατιώτες έχουν καταδικαστεί σε ποινές από τριετή φυλάκιση έως κάθειρξη 24 ετών, ενώ εκκρεμεί η δίκη του πέμπτου στρατιώτη. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των υπολοίπων, ο Γκιμπς ήταν αυτός ο οποίος σκηνοθετούσε τις «μάχες» και ακρωτηρίαζε τα πτώματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι στο μυαλό του «είχε αποσυνδέσει» τα θύματα από την ιδέα ότι ήταν άνθρωποι και ότι προσπαθούσε να «γίνει σκληρός, πολύ σκληρός». Επέμεινε, ωστόσο, ότι τα θύματά του ήταν «πραγματική απειλή» εναντίον του ιδίου και της μονάδας του. Ο πρώτος φόνος έγινε τον Ιανουάριο του 2010, ο δεύτερος τον Φεβρουάριο και ο τρίτος τον Μάιο. Κάθε φορά οι θάνατοι καταγράφονταν ως αποτέλεσμα συμπλοκής. Παρότι οι τρεις από τους στρατιώτες παραδέχτηκαν εξ αρχής την ενοχή τους, ο Γκιμπς επέμενε στην εκδοχή των μαχών. Ο δικηγόρος του, κ. Στάκχαουζ, προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι οι υπόλοιποι ομολόγησαν για να εξασφαλίσουν καλύτερες ποινές. «Αυτό που βλέπετε είναι η έσχατη μορφή προδοσίας», είπε. Ο λοχίας Γκιμπς έδειξε έκπληκτος όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία.

Σε ό, τι αφορά την επίθεση εναντίον μητέρας και κόρης στην επαρχία Γκαζνί, έλαβε χώρα εντός της οικίας των δύο γυναικών, σε απόσταση 300 μέτρων από το γραφείο του κυβερνήτη της ομώνυμης πόλης, ο έλεγχος της οποίας αναμένεται να περάσει στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Το σπίτι βρίσκεται επίσης κοντά στο αστυνομικό τμήμα και την υποστηριζόμενη από τη Δύση Υπηρεσία Ανοικοδόμησης. Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι, έσυραν τις γυναίκες στην αυλή και τις λιθοβόλησαν προτού τις πυροβολήσουν. «Οι γείτονες δεν πήγαν να βοηθήσουν ή να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις αρχές», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Αργότερα, ο αρχηγός της αστυνομίας διέψευσε ότι προηγήθηκε λιθοβολισμός. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με γείτονες, «κατηγορούνταν για μοιχεία και ανήθικες δραστηριότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.