Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Απαγόρευση» άφιξης στολίσκου στη Γάζα

Ροϊτερς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ορατό είναι το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ κατέστησε χθες σαφές ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να αποτρέψει σε δύο πλοιάρια με ακτιβιστές, που απέπλευσαν χθες από την Τουρκία, να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, στα δύο πλοιάρια που μεταφέρουν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και φάρμακα προς τους Παλαιστινίους της αποκλεισμένης περιοχής δεν επιβαίνουν Τούρκοι υπήκοοι, αλλά Ιρλανδοί, Αμερικανοί και Καναδοί.

«Η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε δημιουργήσει από θαλάσσης», τόνισε η αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, Αβιταλ Λίμποβιτς. «Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσουμε από τα πλοιάρια να σταματήσουν προκειμένου οι άνδρες μας να διαπιστώσουν αν οι επιβαίνοντές τους έχουν βίαιες διαθέσεις», συνέχισε η ίδια, η οποία δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πρόκληση» την κίνηση των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την αντισυνταγματάρχη Λίμποβιτς, επίσης, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα προτείνει στους επιβαίνοντες στα δύο πλοιάρια να μεταφέρει αυτό την ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της Ασντόντ. «Από εκεί και αφού εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα στο φορτίο, η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ που θα αναλάβουν να τη μεταφέρουν στη Γάζα», εξήγησε.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, πάντως, τα δύο πλοιάρια βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα. Εκτιμάται δε ότι θα βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας είτε σήμερα το βράδυ είτε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν τον Ιούνιο του 2010 σκοτώσει εννέα Τούρκους ακτιβιστές που συμμετείχαν στον πρώτο «Στολίσκο της Ελευθερίας» με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τελ Αβίβ - Αγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.