Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί τη ρευστότητα της Ασίας

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης από την κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη διατυπώθηκε, αυτή τη φορά, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSBC, Στούαρτ Γκάλιβερ. Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο κ. Γκάλιβερ μίλησε για το ενδεχόμενο απότομης και όχι σταδιακής αναδίπλωσης των πιστώσεων στις αγορές και τις οικονομίες της Ασίας από ευρωπαϊκές τράπεζες με παρουσία στην περιοχή. Μέσα στην εβδομάδα, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έδωσε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ανορθώσει «πύρινους τοίχους» με τη διοχέτευση κεφαλαίων στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF για να μη μεταδοθεί η κρίση σε άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτός των βρετανικών, έχουν χορηγήσει το 21% των υφιστάμενων δανείων στην Ασία, μη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. O κ. Γκάλιβερ, επικεφαλής ενός βρετανικού τραπεζικού κολοσσού με ισχυρή παρουσία στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος μιας απότομης πτώσης του δανεισμού από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το «κενό» αυτό, όμως, εκτιμά ότι θα συμπληρώσουν οι βρετανικές, αμερικανικές και ιαπωνικές τράπεζες.

Στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ασία μειώθηκε κατά 20%. Ωστόσο, ο κ. Γκάλιβερ θεωρεί ότι, ούτως ή άλλως, θα υπάρξει σταδιακή αναχαίτιση του δανεισμού ύστερα από τη μεγάλη πιστωτική επέκταση των προηγούμενων ετών. Η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση σε δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τραπεζικοί παράγοντες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκάσουν να περιορίσουν τη δανειοδοτική τους δραστηριότητα με τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας που υπαγορεύουν οι αρχές της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.