Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εμπάργκο της Ε.Ε. στο ιρανικό πετρέλαιο, από 1η Ιουλίου

Οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν οι κυρώσεις να πείσουν το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Ελλάδας για πιθανή εξαίρεσή της για διευκόλυνση στα οικονομικά της προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσαν πάντως ότι το εμπάργκο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αν και δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν την εφαρμογή του στο μέλλον για να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επαρκή πρόσβαση σε αργό.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου», δήλωσε η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στο περιθώριο της συνόδου και τόνισε: «Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν».
Οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν οι κυρώσεις να πείσουν το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητα και ιδίως να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε σχάσιμο επίπεδο που δεν απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την παραγωγή υλικού για πυρηνικές βόμβες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.