Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αποστάσεις από τη Δαμασκό παίρνει τώρα η Μόσχα


Reuters, AFP
Την αίσθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να αποστασιοποιείται από τον Μπασάρ Ασαντ, πλησιάζοντας τις δυτικές θέσεις αναφορικά με τη συριακή κρίση, αποκόμισαν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι, παρά τις υπάρχουσες διαφορές, ο Ρώσος ομόλογός του «παίζει τον δικό του ρόλο» στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος. Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε μιλήσει ανοιχτά για αλλαγή πολιτικής του Κρεμλίνου, σημειώνοντας: «Είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ρητά πως δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία ο Ασαντ».
Την τελευταία αποστροφή του Βρετανού ηγέτη αντέκρουσε, μάλλον χαλαρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι Ρωσία και Κίνα, οι δύο χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Συρία, δεν έχουν συμφωνήσει επί του παρόντος με κανένα σχέδιο απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία, ωστόσο αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η κρίση διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20, ότι ο Σύρος ηγέτης έχει χάσει κάθε ίχνος νομιμοποίησης από τον λαό του και ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πολιτική υπέρβαση της κρίσης όσο ο Ασαντ διατηρεί την εξουσία.
Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αποστολή αισθάνεται «ηθικά υποχρεωμένη» να παραμείνει στη Συρία, παρότι αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της λόγω της κλιμακούμενης βίας. Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, ο ταξίαρχος Ρόμπερτ Μουντ υπογράμμισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι 300 άοπλοι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι οχήματα του ΟΗΕ χτυπήθηκαν δέκα φορές σκοπίμως, ενώ δέχθηκαν εκατοντάδες φορές αδέσποτες σφαίρες. Προσέθεσε δε ότι η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής στην πόλη Χομς, προπύργιο της εξέγερσης, η οποία πολιορκείται από κυβερνητικά στρατεύματα.
Χθες το απόγευμα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός για τη μεταφορά των τραυματιών και την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων αμάχων από τη Χομς. Το τελευταίο δεκαήμερο, οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών μαίνονταν αδιάκοπα σε τρεις συνοικίες της πόλης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εμφανίστηκε «σοβαρά προβληματισμένος» για τον αυξανόμενο φόρο αίματος στη συριακή κρίση, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επείγουσες ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει «συντονισμένες πιέσεις» στον πρόεδρο Ασαντ, προκειμένου να υλοποιήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Στο εσωτερικό της Συρίας, αντικαθεστωτικοί αντάρτες επετέθησαν χθες εναντίον στρατοπέδου στην επαρχία της Λατάκειας σκοτώνοντας 20 στρατιώτες, αιχμαλωτίζοντας άλλους και λεηλατώντας αποθήκες όπλων, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο. Τέλος, οι βρετανικές αρχές εμπόδισαν ρωσικό πλοίο με φορτίο όπλων να κατευθυνθεί στη Συρία, υποχρεώνοντάς το να επιστρέψει στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.