Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Νέες τακτικές κατά της τρομοκρατίας αναζητά η Νιγηρία



Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται νέα αντιτρομοκρατική τακτική.
Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ μάχεται κατά της κυβέρνησης του Τζόναθαν από τότε που ανέλαβε την προεδρία πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Νιγηρίας, αντιμέτωπος με επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο θέμα της κλιμάκωσης της βίας στα βόρεια της χώρας, απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας χωρίς να αιτιολογήσει αυτή του την κίνηση.
"Θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουν νέα πρόσωπα για να αλλάξει η πολιτική στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας...Δεν είναι ότι δεν εργάζονταν αλλά απλά ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τακτική», είπε ο Τζόναθαν σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους η οποία προβλήθηκε χθες από την κρατική τηλεόραση.
Η Μπόκο Χαράμ, η οποία εδρεύει στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, επικράτησε γρήγορα των ενόπλων που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα κι έγινε η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Οι ένοπλοι στο Δέλτα του Νίγηρα παρέδωσαν τα όπλα έναντι εκπαίδευσης και μισθών, στο πλαίσιο αμνηστίας που συμφωνήθηκε το 2009, αλλά οι σύντομες προσπάθειες διαλόγου με την Μπόκο Χαράμ νωρίτερα εκείνο τον χρόνο απέτυχαν.
"Η Μπόκο Χαράμ δεν έχει πρόσωπο και η κυβέρνηση δεν θα κάνει διάλογο με ανθρώπους χωρίς πρόσωπο. Πρέπει να έρθουν και να μας πουν γιατί κάνουν ό,τι κάνουν», είπε ο Τζόναθαν.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις της οργάνωσης εδώ και δύο και πλέον χρόνια.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.