Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η CIA «βοηθάει» αντιπάλους του Ασαντ να παραλάβουν όπλα


The Economist
Με άκρα μυστικότητα, ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA έχει εγκατασταθεί στη νότια Τουρκία, απ’ όπου βοηθάει τους συμμάχους να επιλέξουν ποιες ομάδες ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης θα παραλάβουν όπλα για να πολεμήσουν το καθεστώς Ασαντ. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Αραβες αξιωματούχους, οι αντάρτες ενισχύονται με ημιαυτόματα όπλα, οπλοβομβίδες, πυρομαχικά και κάποιες αντιαρματικές ρουκέτες. Τα όπλα διοχετεύονται από τα τουρκικά σύνορα μέσω ενός σκιώδους δικτύου ενδιάμεσων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων της συριακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πληρώνονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Οι πράκτορες της CIA βρίσκονται στη νότια Τουρκία εδώ και αρκετές εβδομάδες, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι τα όπλα δεν θα καταλήξουν σε μαχητές που διατηρούν επαφές με την Αλ Κάιντα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παρέχει όπλα στους αντάρτες, πλην όμως έχει αναγνωρίσει ότι αυτό πράττουν ορισμένα εκ των γειτονικών κρατών της Συρίας.
Εντούτοις, η μυστική επιχείρηση αποτελεί και έναν επιπλέον μοχλό πίεσης του Λευκού Οίκου προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εις βάρος όσων αντιτίθενται στην εξουσία του. Παράλληλα, παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία στους Αμερικανούς πράκτορες να γνωρίσουν καλύτερα το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Συρίας και να δημιουργήσουν νέους συνδέσμους. «Οι άνθρωποι της CIA βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να αποκτήσουν νέες πηγές, καθώς και να στρατολογήσουν κόσμο», αποκαλύπτει αξιωματούχος αραβικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και πρώην στελέχη της CIA ισχυρίζονταν ακόμα ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας στους αντάρτες, όπως δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του συριακού στρατού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση όσον αφορά τη λήψη τέτοιων μέτρων ή για ακόμα πιο επιθετικές κινήσεις, όπως η αποστολή πρακτόρων της CIA εντός Συρίας. Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Χίλαρι Κλίντον θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγία Πετρούπολη, την ερχόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ασίας και του Ειρηνικού. Θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν και για το συριακό ζήτημα, με τους Αμερικανούς να πιέζουν ήδη το Κρεμλίνο να διακόψει τις πωλήσεις όπλων προς το καθεστώς Ασαντ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας την παροχή φαρμακευτικής βοήθειας και επικοινωνιακού εξοπλισμού σε πολιτικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις της Συρίας.
Οσον αφορά το Πεντάγωνο, αυτό συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου, κατόπιν διαταγής του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο Μάρτιο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ είχε τότε αποκαλύψει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι ο σχεδιασμός προβλέπει αερομεταφορές για ανθρωπιστικούς λόγους, από αέρος παρακολούθηση του συριακού στρατού και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στα σχέδια του αμερικανικού στρατού είναι και η διασφάλιση των χημικών και βιολογικών όπλων του καθεστώτος. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πάντως, ξεκαθάριζαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.