Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Μπορεί ο «κουρδικός» ελιγμός της Δύσης να σώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας; Τι λένε οι Κούρδοι της Συρίας;

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (ΕΣΣ), που υποστηρίζεται από τη Δύση και το δίδυμο Κατάρ-Τουρκία, εξέλεξε έναν Κούρδο ως επικεφαλής του, ελάχιστα γνωστό στην αντιπολίτευση και καθόλου γνωστό στον αγώνα των Κούρδων. Η Δύση ελπίζει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, ενώ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κουρδικού λαού. Ποιές επιλογές παραμένουν για τη Συρία;

 Το ΕΣΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζεται από κατασταλτικές χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία και χειραγωγείται από τις χώρες της Δύσης. Απέκτησε έναν Κούρδο πρόεδρο τον Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, ηλικίας 55 ετών, εξόριστο στη Σουηδία για σχεδόν 20 χρόνια.

Παρουσιάζεται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «ανεξάρτητος», «συμφιλιωτικός» και «τίμιος» άνθρωπος. Πρόκειται για ιδιότητες που τίθενται στην υπηρεσία ενός βρώμικου πόλεμου. Ανεξάρτητός ή μη, δεν θα μπορεί πλέον να παραμείνει «ανεξάρτητος», επειδή έχει εκλεγεί επικεφαλής ενός συμβουλίου που ποτέ δεν υπήρξε ανεξάρτητο.

Δεν έχει καμία επιρροή

Ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Μπουρχάν Γκαλιούν δεν είναι γνωστός μέσα στη κουρδική κοινότητα που μάχεται για δεκαετίες για τα θεμελιώδη δικαιώματά της. Η «Ανεξαρτησία» του δεν έχει καμία επιρροή στην κουρδική κοινότητα ή στους Άραβες. Για ποιό λόγο θα έπρεπε οι Κούρδοι να ακολουθούν τον Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα;

Δεν έχει τίποτε να κάνει για τους Κούρδους

Για τον Σάλεχ Μοχάμεντ Μουσλίμ, αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και Αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή (CCCND) ήτοι της εσωτερικής αντιπολίτευσης, ο νέος επικεφαλής του ΕΣΣ δεν ήταν ποτέ ενεργός στον αγώνα του κουρδικού λαού. Η CCCND αποτελείται από αραβικά κόμματα, κουρδικά, κόμματα των Ασσύριων, σοσιαλιστές και μαρξιστές και από ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Ο επικεφαλής των PYD πιστεύει ότι ο Σάιντα επιλέχθηκε από τη Δύση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, και προσθέτει: «Δεν είναι γνωστός στη κουρδική κοινή γνώμη και δεν έχει τίποτα να κάνει γι 'αυτούς».

Οι δυο επιλογές της Συρίας

Σε γενικές γραμμές, το ΕΣΣ δεν έχει καμία σχέση με τους λαούς της Συρίας, δήλωσε τονίζοντας: «Όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΣΣ έχει γίνει ένα παιγνίδι στα χέρια των ισχυρών χωρών».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της CCCND, αυτός ο Κούρδος επικεφαλής του ΕΣΣ δεν θα μπορέσει να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός και επιβεβαιώνει ότι η αραβική κοινή γνώμη δεν θα αναγνωρίσει τον νέο Κούρδο ηγέτη, όπως εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Τζαλάλ Ταλαμπανί ως πρόεδρο του Ιράκ.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ο επικεφαλής του PYD είπε ότι δεν περιμένει προς το παρόν στρατιωτική επέμβαση, διότι «η διεθνής ισορροπία δυνάμεων δεν το επιτρέπει».

Η CCCND πρότεινε μια ειρηνευτική αποστολή στον κ. Ανάν

«Η Συρία δεν θα μπορεί να παραμείνει ως έχει», συνέχισε, πριν να προσθέσει ότι υπάρχουν δύο επιλογές: ένας εμφύλιος πόλεμος, που θα προκαλέσει την καταστροφή της Συρίας, και μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ για την αντικατάσταση περίπου 300 παρατηρητών.

Η CCCND πρότεινε αυτή την επιλογή για να σωθεί το σχέδιο Ανάν, στον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου σε μια συνάντηση στα τέλη Μαΐου στη Δαμασκό, δήλωσε ο επικεφαλής του PYD. Πιστεύει ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες της Ευρώπης δεν θα αρνηθούν αυτή την πρόταση.

«Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Πιστεύω ότι η πρότασή μας είναι αποδεκτή από όλους, εκτός από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία που θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι λαοί της Συρίας θα την αποδεχθούν επίσης».

Ο θρησκευτικός πόλεμος

Τέλος, για τον επικεφαλής του PYD, οι δολοφονίες των τελευταίων ημερών φέρνουν τα σημάδια ενός εμφυλίου πολέμου. Από τις σφαγές, όπως εκείνη που διαπράχτηκε στην Χούλα, στις 25 Μαΐου, κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ο Σάλεχ Μουσλίμ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σεκταριστικό πόλεμο μεταξύ των Σουνιτών και των Αλαουίτων.

Υπενθύμιση: το 90% των Κούρδων ψηφοφόρων μποϊκοτάρισε τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Μαΐου. Για τους Κούρδους, οι εκλογές δεν ήταν παρά μια απάτη, που δεν φέρνουν κάτι νέο.

Κάτω από την απειλή του συριακού καθεστώτος και της Τουρκίας, και μπροστά στη σιωπή της Δύσης, οι Κούρδοι συνεχίσουν να κτίζουν τη δημοκρατική αυτονομία τους, ανοίγοντας με τη πρωτοβουλία του κουρδικού κόμματος PYD κουρδικά σχολεία, που απαγορεύονταν μέχρι την εξέγερση που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011, δημιουργώντας δήμους, τοπικά λαϊκά συμβούλια και επιτροπές αυτοάμυνας για την προστασία του κουρδικού πληθυσμού, που υπολογίζεται σε δύο έως τρία εκατομμύρια, ήτοι το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Πηγή http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/06/blog-post_6438.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.T9tFfxctjks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.