Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει «οργανωμένο σχέδιο σοβαρών εγκλημάτων» στη Συρία

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Συρία με «πλήρη ατιμωρησία», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει ότι διαθέτει «νέα ανησυχητικά στοιχεία» για ένα οργανωμένο σχέδιο διάπραξης εγκλημάτων σε βάρος του πληθυσμού «συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου» .
Η 70σέλιδη έκθεση με τίτλο «Φονικά Αντίποινα», επικαλείται νέα στοιχεία εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων «που διαπράττονται στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής αντιποίνων σε βάρος κοινοτήτων που το καθεστώς υποπτεύεται ότι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και εκφοβισμού του λαού» .
Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «άρει το αδιέξοδο και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες αυτές και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» .
Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα κρίσεων Ντονατέλα Ροβέρα, η οποία ερεύνησε επί εβδομάδες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βόρεια Συρία, διαπίστωσε ότι τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές ευθύνονται για παραβιάσεις.
«Σε κάθε πόλη και χωριό οικογένειες περιέγραψαν πώς στρατιώτες άρπαξαν από τα σπίτια τους συγγενείς τους-νέους, ηλικιωμένους και παιδιά, και τους εκτέλεσαν με πυροβόλα όπλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν τις σορούς τους», τόνισε.
«'Οπου πήγα, άκουγα ανθρώπους απελπισμένους να ρωτούν γιατί ο κόσμος στέκεται απαθής και δεν κάνει τίποτα», πρόσθεσε η Ροβέρα και τόνισε ότι «αυτή η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τελικά ενθαρρύνει τη διάπραξη περισσοτέρων εγκλημάτων» .
Η έκθεση, αναφερόμενη στα εγκλήματα που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές, κάνει λόγο για εκτελέσεις χωρίς δίκη και άλλες παράνομες δολοφονίες, για άμεσες και χωρίς διάκριση επιθέσεις με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα, για συστηματικές πυρπολήσεις και λεηλασίες σπιτιών και για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.