Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο Πούτιν δέχθηκε ισραηλινές πιέσεις για τη Συρία



Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Αντιμέτωπος με συντονισμένες πιέσεις εξαιτίας της στάσης της Μόσχας στα ζητήματα της Συρίας ήλθε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έγινε δέκτης παραπόνων τόσο από τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες όσο και από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τα χείλη των οποίων άκουσε πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί απέναντι στην κυβέρνηση του Ασαντ, καθώς, όπως του υπογράμμισαν, δεν αντέχουν να βλέπουν καθημερινά εικόνες με παιδικά φέρετρα.
Η ηγεσία του Ισραήλ διεμήνυσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως και ο ίδιος οφείλει να προχωρήσει σε δραστικότερα μέτρα, προκειμένου η Δαμασκός να σταματήσει να εξοπλίζει με βιολογικά και χημικά όπλα τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Απαντώντας στις ισραηλινές επικρίσεις, τους εξήγησε πως ο ίδιος δεν έχει ουδεμία υποχρέωση απέναντι στον Ασαντ, διευκρινίζοντάς τους, ωστόσο, πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ολική ρήξη των διμερών στρατηγικών σχέσεων με τη Συρία. Ρήξη απόψεων φαίνεται πως υπήρξε και στο ζήτημα του Ιράν.
Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε πως το μοναδικό αντίδοτο απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει να είναι η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Δύσης. Με τη θέση αυτή, όπως φάνηκε, διαφώνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αφού υπενθύμισε πως ύστερα από την επέμβαση της Δύσης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ούτε η ειρήνη ήλθε στην περιοχή, αλλά ούτε η τρομοκρατία πατάχθηκε, ξεκαθάρισε πως η θέση της Μόσχας για το ζήτημα του Ιράν είναι πως μοναδική διέξοδο αποτελεί ο ειλικρινής διάλογος, συμπληρώνοντας πως είναι απαράδεκτο να μελετάει κάποιος το ενδεχόμενο της χρήσης βίας προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα.
Μπορεί για τα διεθνή ζητήματα να μην υπήρξε ταύτιση απόψεων, στα διμερή, ωστόσο, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των επαφών, η συνεργασία Μόσχας - Τελ Αβίβ, με άξονες το εμπόριο, την αγροτική βιομηχανία και τον τουρισμό, βαίνει περίφημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.