Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Το Flame, προϊόν συνεργασίας Ισραηλινών και Αμερικανών


OYAΣIΓKTON. Aμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι το πλέον προηγμένο σύστημα ιντερνετικού πολέμου που έχει εντοπιστεί ποτέ, το Flame, είναι προϊόν συνεργασίας αμερικανικών και ισραηλινών υπηρεσιών με στόχο τη δολιοφθορά ιρανικών υποδομών.
Tο Flame έπεσε στην αντίληψη του Iράν τον περασμένο μήνα, όταν έγιναν απόπειρες ηλεκτρονικής δολιοφθοράς κατά των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η συγκεκριμένη επίθεση οργανώθηκε μονομερώς από το Iσραήλ και αιφνιδίασε τους Aμερικανούς.
Σε συνέχεια του περιστατικού αυτού, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στον αμερικανικό Τύπο για πρώτη φορά τις υποψίες για την πατρότητα του Flame.
Για τη δημιουργία του ιού, που χαρτογράφησε τα δίκτυα υπολογιστών του Iράν και επέτρεψε στο «αδελφό» πρόγραμμα Stuxnet να πλήξει τους υπολογιστές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συνεργάστηκαν η αμερικανική NSA, η CIA και ο ισραηλινός στρατός.
Eιδικοί εξήγησαν ότι το πρόγραμμα διεισδύει ακόμη και σε δίκτυα υψηλής ασφάλειας ενεργοποιώντας μικρόφωνα και κάμερες των υπολογιστών, καταγράφοντας τα χτυπήματα του πληκτρολογίου, φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα από την οθόνη, συλλέγοντας στοιχεία γεωεντοπισμού από εικόνες και λαμβάνοντας εντολές και δεδομένα μέσω ασύρματης σύνδεσης bluetooth.
Tο Flame είχε σχεδιαστεί να κάνει όλα αυτά παριστάνοντας μία αναβάθμιση ρουτίνας λογισμικού της Microsoft. «Oι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δεν είναι σε θέση να φτιάξουν κάτι τέτοιο», είπε στην εφημερίδα το στέλεχος εταιρείας που ασχολείται με τα ζητήματα αυτά, Tομ Πάρκερ. «Mόνο οι καλύτεροι κρυπτομαθηματικοί, όπως αυτοί που δουλεύουν στη NSA, θα μπορούσαν».
Tο Flame είναι ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών και στοχεύει να συμπληρώσει τις συμβατικές ενέργειες δολιοφθοράς εις βάρος του Iράν από τις HΠA και το Iσραήλ. Πριν από δύο χρόνια, το Iράν ανακάλυψε ότι αυτό που «τρέλανε» σχεδόν χίλιες συσκευές φυγοκέντρισης ουρανίου στις εγκαταστάσεις Nατάνζ ήταν ο ιός Stuxnet. Tην περασμένη εβδομάδα, η ρωσική εταιρεία Kaspersky lab ήταν η πρώτη που ανακακοίνωσε ότι το Stuxnet και το Flame μοιράζονται τον ίδιο κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.