Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα τον Αραβικό Σύνδεσμο να δημοσιοποιήσει την έκθεση των παρατηρητών του στη Συρία και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Δαμασκό προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες.
«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την πλήρη τελική έκθεση της αποστολής του των παρατηρητών στη Συρία», εκτιμά το Human Rights Watch (HRW), σε ανοικτή επιστολή του προς τον Αραβικό Σύνδεσμο και τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών.
Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί επίσης τον παναραβικό οργανισμό να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων, στόχος των οποίων θα είναι να σταματήσουν οι συνεχείς δολοφονίες».
Ο επικεφαλής των παρατηρητών στη Συρία, ο Μοχάμεντ Αχμεντ Μουστάφα αλ-Ντάμπι, αναμένεται να παρουσιάσει την Κυριακή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο μια έκθεση, βάσει της οποίας ο οργανισμός θα αποφασίσει για την τύχη της αποστολής του.
Με βάση στοιχεία σύρων ακτιβιστών, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι 506 άμαχοι σκοτώθηκαν και 490 συνελήφθησαν από τις 26 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία έναρξης της αποστολής, έργο της οποίας είναι να διαπιστώσει την τήρηση από τη Δαμασκό του πρωτοκόλλου του Αραβικού Συνδέσμου που ορίζει τη διακοπή των βιαιοτήτων, την αποχώρηση των αρμάτων μάχης από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία για τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Συρία δεν σεβάστηκε το σχέδιο του Συνδέσμου», αναφέρει ακόμη το HRW.
Η αξιοπιστία της αποστολής αμαυρώθηκε από την αρχή, λόγω της έλλειψης διαφάνειάς της και ανεξαρτησίας της», εκτιμά το Παρατηρητήριο εκφράζοντας λύπη που τα κριτήρια επιλογής των παρατηρητών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Η καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ που άρχισε το Μάρτιο του 2011, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5.400 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.