Διογκώνεται το κύμα ευρωσκεπτικισμού σε αρκετά κράτη της περιοχής
Διογκώνεται το κύμα ευρωσκεπτικισμού σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα πρόσφατα επεισόδια αντικυβερνητικής βίας στη Ρουμανία αποδίδουν πιο εύγλωττα την οργή συγκεκριμένων πρώην κομμουνιστικών χωρών απέναντι στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι τα μόνα. Η Ουγγαρία αντιδρά επίσης έντονα στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιβολή οικονομικών κυρώσεων, με αφορμή το υπερβολικό έλλειμμα της Βουδαπέστης, αλλά και στις απειλές των «27» για τις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ε. Ε. θεωρεί εθνικιστικές. Παράλληλα στην Τσεχία, ο πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, δεν κρύβει, ευκαιρίας δοθείσης, τον ευρωσκεπτικισμό του. Στη Σλοβακία, η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντικόβα απέρριψε εκ νέου εκκλήσεις για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF και εν συνεχεία ESM, με το επιχείρημα ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ».
Είναι γεγονός ότι στη Ρουμανία οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα εκκινούν από τα μέτρα λιτότητας που είναι αποτέλεσμα του πακέτου για τη διάσωση της ρουμανικής οικονομίας ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο εξασφάλισε το 2009, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου.
Μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008, η Ρουμανία είχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε. Ε. Ωστόσο μετά το 2008, η χώρα έχει βυθιστεί σε ύφεση.
Υπό την πίεση των διαδηλωτών, η ρουμανική κυβέρνηση του Εμιλ Μποκ προχώρησε σε ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως στην απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών, Τεοντόρ Μπακόνσκι, ο οποίος είχε προσβάλει σκαιά τους διαδηλωτές που είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία, χαρακτηρίζοντάς τους «βίαιους κατοίκους παραγκουπόλεων». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ρουμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. «Η κυβέρνηση Μποκ έχει υπαναχωρήσει αρκετές φορές από την αρχή των διαδηλώσεων» υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, την ίδια στιγμή που το κύμα λαϊκής οργής εναντίον της αυξάνεται καθημερινά με νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές, που προσχωρούν στις τάξεις αυτών που ζητούν την παραίτηση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Ρουμάνου προέδρου Μπασέσκου.
Στην Τσεχία, το ζήτημα της έγκρισης του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τις «απείθαρχες» χώρες, και το οποίο προωθούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκαλεί εντάσεις. Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, έχει απειλήσει ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει με την υπογραφή του την επίμαχη συμφωνία. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας είναι διχασμένη επί της συμφωνίας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κατάρρευσής της, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προειδοποίησε ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία, ο ίδιος θα παραιτηθεί, αποσύροντας τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, με φόντο τις τεταμένες σχέσεις Ουγγαρίας - Ε. Ε., ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, μετέβη προχθές στις Βρυξέλλες, με στόχο να αποτρέψει τη λήψη μέτρων, από πλευράς των «27», εναντίον της Βουδαπέστης, σχετικά με τις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της Ουγγαρίας, τις οποίες η Κομισιόν χαρακτηρίζει ότι απειλούν την ανεξαρτησία τριών θεσμών, της Δικαιοσύνης, της Κεντρικής Τράπεζας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.