Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει ούτε εξετάζει το ενδεχόμενο να επέμβει στη Συρία, όπως το έκανε το 2011 στη Λιβύη, αντίθετα με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ένας ρώσος αξιωματούχος, όπως επανέλαβε σήμερα ο νέος επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο δανός Κνουντ Μπάρτελς.

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός και, αυτή τη στιγμή, καμία οδηγία για μία πιθανή επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Μπάρτελς στον Τύπο έπειτα από μία συνεδρίαση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και οι χώρες μέλη έχουν επαναλάβει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν προβλέπει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι «πολύ διαφορετική» από αυτή στη Λιβύη το 2011.

Ο στρατηγός Μπάρτελς επεσήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι οι χώρες μέλη του Μεσογειακού Διαλόγου «εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ανατροπές στην περιοχή, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε για το Μάγρεμπ».

«Όμως σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκε μία στρατιωτική επέμβαση», υπογράμμισε ο Μπάρτελς.

Ο Μεσογειακός Διάλογος είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ το 1994 προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία του με τις επτά χώρες της περιοχή (την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο και την Τυνησία) με στόχο τη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή.

Στις 12 Ιανουαρίου ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ είχε αναφερθεί «σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, δρώντας βάσει του σεναρίου της Λιβύης, θέλουν να μετατρέψουν την τρέχουσα ανάμιξή τους στις συριακές υποθέσεις σε άμεση στρατιωτική επέμβαση».

Ο Μπάρτελς, πρώην επικεφαλής του στρατού της Δανίας, ανέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας τον ιταλό ναύαρχο Τζιανπάολο ντι Πάολα, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Άμυνας της χώρας του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.