Reuters
ΠΑΡΙΣΙ. Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί επρόκειτο να έχει χθες ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, με κύριο αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών μετά την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων το 2014. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέστειλε όλες τις γαλλικές εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές επιχειρήσεις, μετά τον θάνατο τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών από τις σφαίρες Αφγανού στρατιώτη.
Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ, που επισκέφθηκε εσπευσμένα το Αφγανιστάν μετά το συμβάν, ανακοίνωσε ότι η διεθνής δύναμη στο Αφγανιστάν πρέπει να «προσαρμόσει τη στάση της» στις νέες απειλές που ανακύπτουν στη χώρα. «Η Γαλλία ανήκει σε μια συμμαχία και στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας θα ζητήσει εκτενείς διευκρινίσεις». προσέθεσε ο Λονγκέ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης της Γαλλίας από το Αφγανιστάν, που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Βλέπουμε ότι οι Ταλιμπάν, που δεν είναι πλέον ικανοί να πλήξουν τον πρόεδρο Καρζάι και να αναμετρηθούν με τον αφγανικό στρατό, χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές», δήλωσε ο Λονγκέ, αναφερόμενος στη διείσδυση Ταλιμπάν στον αφγανικό στρατό.
Το Παρίσι διατηρεί δύναμη 3.600 ανδρών στο Αφγανιστάν, ως τμήμα της νατοϊκής δύναμης των 130.000 ανδρών. Περίπου 1.000 Γάλλοι αναμένεται να αποχωρήσουν ώς το τέλος της χρονιάς, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν ώς το 2014. Το τι θα ακολουθήσει την πενταετία μετά τη γαλλική αποχώρηση ρυθμίζεται από τη συνθήκη που επρόκειτο να υπογράψουν χθες το απόγευμα οι δύο ηγέτες. Η βιασύνη για την υπογραφή της συμφωνίας εξηγείται εν μέρει λόγω των δεσμεύσεων του επικρατέστερου υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία, του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, για πλήρη αποχώρηση ώς το τέλος του 2012, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος τον Μάιο. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι το 84% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης ώς το τέλος του 2012. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εσπευσμένη αποχώρηση της Γαλλίας θα δημιουργούσε προβλήματα στην υπόλοιπη διεθνή δύναμη. «Η ανακοίνωση γαλλικής υποχώρησης θα δημιουργούσε πανικό στις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και το Παρίσι δεν θέλει κάτι τέτοιο», εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής Ζαν Ντομινίκ Μερσέ. Πάνω από 2.500 ξένοι στρατιώτες και πολλαπλάσιος αριθμός Αφγανών στρατιωτών και πολιτών έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από το 2001.
Οι γαλλικές δυνάμεις εδρεύουν στην ορεινή επαρχία Καπίσα του ανατολικού Αφγανιστάν, όπου συνέβη το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας. Μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Γάλλων στρατιωτών την ώρα που εκπαιδεύονταν στον στίβο μάχης, που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ο συνολικός αριθμός των Γάλλων νεκρών στο Αφγανιστάν ανέρχεται σε 82.
Η παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων κοστίζει 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, δεδομένων των μέτρων εξοικονόμησης πόρων που καλείται να λάβει η Γαλλία.
Υπό την πίεση της δέσμευσης των Γάλλων σοσιαλιστών περί άμεσης αποχώρησης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ δήλωσε την Πέμπτη ότι μετά την αποχώρηση Καρζάι από το Παρίσι η γαλλική κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη επιτάχυνση της γαλλικής αποχώρησης. Η κίνηση θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Απριλίου-Μαΐου. Οπως προβλέπει η γαλλο-αφγανική συνθήκη, μετά την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των δυνάμεων θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν Γάλλοι εκπαιδευτές προς ενίσχυση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.