Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ημέρες αγωνίας για τον Νταβούτογλου και τους συνεργάτες του




Κυπριακό, σχέσεις με το Παρίσι και τους ανατολικούς γείτονες ταράζουν τα νερά στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Του Νίκου Στέλγια-kathimerini.com.cy

Παράλληλα με την «ένταση» στα ανατολικά και νότια σύνορα της, σήμερα, η Τουρκία συζητά την νέα κρίση στις σχέσεις της με το Παρίσι με αφορμή ενός νέου γαλλικού νόμου σχετικά με την Αρμένικη Γενοκτονία


Ημέρες γεμάτη με αγωνία για το επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του Κυπριακό συμπίπτει με την νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού με αφορμή τον νέο γαλλικό νόμο σχετικό με την Αρμένικη Γενοκτονία. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση προβληματίζεται για τις μελλοντικές προθέσεις και κινήσεις της Τεχεράνης καθώς και για την τροπή των γεγονότων στην Συρία.

Σε ό,τι αφορά το «περσικό μέτωπο» της Τουρκίας, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στον τουρκικό τύπο εμφανίζονται πληροφορίες με ανακάλυψη ιρανικών φορτίων και αποθηκών με όπλα και εκρηκτικά σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ακινητοποίηση ύποπτων ιρανικών φορτίων στην ανατολική Τουρκία, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην Άγκυρα, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν εκρηκτικά τύπου ΤΝΤ σε κατοικία Ιρανού πολίτη.

Η νέα αποκάλυψη έρχεται σε μια στιγμή που δια του στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την σημασία της αλλαγής εξουσίας στην Συρία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Παράλληλα με την «ένταση» στα ανατολικά και νότια σύνορα της, σήμερα, η Τουρκία συζητά την νέα κρίση στις σχέσεις της με το Παρίσι με αφορμή ενός νέου γαλλικού νόμου σχετικά με την Αρμένικη Γενοκτονία.

Πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο
Συγκεκριμένα, σήμερα όλος ο Tύπος προβάλλει με πρωτοσέλιδα την χθεσινή απόφαση της ολομέλειας της Γαλλικής Γερουσίας να ψηφίσει το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Η «Turkiye», η οποία υποστηρίζει την κυβερνητική παράταξη, υπογραμμίζει ότι η Γαλλική Γερουσία με την απόφασή της ποδοπάτησε μια θεμελιώδη αξία της Γαλλικής Δημοκρατίας , την ελευθερία της έκφρασης, καθώς σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο που ψήφισε, όποιος εκφράζεται κατά της ύπαρξης της Αρμενικής Γενοκτονίας τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 60.000 δολ.

Μια άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η «Sabah» αναφέρει ότι η Γαλλική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις έγκριτων Γάλλων νομικών . Η Zaman και η Vatan κάνουν λόγω για «ιστορική ντροπή» και υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία ψήφισε το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι ιστορικά υπήρξε η πρώτη χώρα που προώθησε την ελευθερία της έκφρασης.

Η «Milliyet» επισημαίνει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε με σχεδόν άδεια τα έδρανα της Γερουσίας καθώς παρόντες κατά τη συνεδρίαση ήταν μόνο 60 από τα 348 μέλη της και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 127ψήφους υπέρ και 86 κατά . Ετσι φαίνεται-τονίζει η εφημερίδα- ότι πολλά μέλη της Γαλλικής Γερουσίας ψήφισαν δια αντιπροσώπου.

Από την άλλη, ο ημερήσιος Τύπος αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυρώσεις που θα επιβάλλει η Τουρκία στην Γαλλία για την ψήφιση του επίμαχου νόμου. Ο Τύπος αναφέρει ότι στα τουρκικά αντίποινα πιθανότατα θα περιλαμβάνονται ο περιορισμός των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ο αποκλεισμός γαλλικών εταιρειών από κρατικούς διαγωνισμούς καθώς και πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο αφού πιθανότατα ο Τούρκος πρέσβης στην Γαλλία θα ανακληθεί . Η Hurriyet συμπληρωματικά αναφέρει ότι και ο Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας θα ανακληθεί από το Παρίσι. Επίσης ότι θα κλείσει ο εναέριος χώρος , τα χωρικά ύδατα και τα λιμάνια της Τουρκίας για τα γαλλικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη.

Και το Kυπριακό στην ατζέντα της Άγκυρας
Με αφορμή την κρίσιμη σύνοδο του Greentree 2, η Άγκυρα εστιάζει σήμερα και στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, η Yeni Safak, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ξεχειλίζει η υπομονή των Τ/κ» γράφει ότι ενώ ξεκίνησε η 5η τριμερής συνάντηση στο Greentree την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτηρίζει «τελευταία ευκαιρία» , η τουρκική πλευρά έδωσε το μήνυμα «Φθάνουμε στο τέλος της υπομονής μας»

Η Taraf αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Αναζήτηση λύσης στο Greentree» . Σημειώνεται ότι ο Ερογλου είπε πως η υπόθεση αυτή θα πρέπει να λυθεί σε αυτήν την συνάντηση.

Η Hurriyet γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Τελευταία παζαρέματα στην συνάντηση με συζύγους». Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή ως τέλος του παιχνιδιού»

Η Haberturk στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται στην έναρξη των συνομιλιών με τον τίτλο «Άρχισε η συνάντηση Greentree»

Η Cumhuriyet επίσης ειδησεογραφικά αναφέρεται στην εν λόγω συνάντηση κορυφής με τον τίτλο « Αρχισε η κρίσιμη συνάντηση κορυφής για την Κύπρο»

Άρθρο γνώμης του Μουχαρέμ Σαρίκαγια στην Haberturk επισημαίνει ότι αν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στα μέσα Φεβρουαρίου, ο ισραηλινός π/θ Νετανιάχου ζητήσει την δημιουργία ισραηλινής αεροπορικής βάσης τότε θα ανακύψουν νέα προβλήματα και ότι σε μια συγκυρία όπου οι δύο ηγέτες προσπαθούν να βρούν μια λύση για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να προστεθούν νέα προβλήματα στο νησί.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

1 σχόλιο:

  1. Είμαι Έλληνας από το την βηρυτο και πολλή άλλη Έλληνες που είναι που ήταν από το εκεί που ζούσαν εκεί και η πιο πολλή, ήτανε από το την Σμύρνη, Κωσταντινουπολη, Αλεξανδτετα, καποδοκια, Σαμψουντα, όλη φύγανε η βρεθήκανε στην βηρυτο για να μην πέσουν κατοχυρώσει από το ταξίδι μάχεται τουσ Τούρκους. Και το πιο ωραίο ότι Η θεία, μου είχε παντρεύτη με ένα Αρμενία και όταν κάθονταν η μεγάλη και καιρό μηλαγαν για τους Τούρκους της κάνανε πως θα σφάζανε τα παιδιά, γυναίκες, γερόντια, και έγκυες.. Είναι απίστευτα και απανθρωπια της κάνανε και από την μάνα μου πλευρά είναι από τους την Τουρκία και αυτή φύγανε, για να μνήμη ζούνε κατο, από την τουρκική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.