Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Περιορισμοί για τις ξένες εταιρείες στο Ιράκ



Του Eric Schmitt
The New York Times

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες υπαλλήλους ξένων εργοληπτικών εταιρειών, περιλαμβανομένων πολλών Αμερικανών, οι οποίοι εργάζονται για την πρεσβεία των ΗΠΑ, κίνηση που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έως τώρα ενδείξεις ότι η ιρακινή κυβέρνηση εδραιώνει την κυριαρχία της μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον περασμένο μήνα.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα κυρίως στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και στα σημεία ελέγχου γύρω από την πρωτεύουσα, όταν οι ιρακινές αρχές ζήτησαν να δουν τα χαρτιά των ξένων υπαλλήλων, τις άδειες οπλοφορίας τους, τη βίζα ή άδειες κυκλοφορίας που απαιτούνται σε ορισμένες οδικές αρτηρίες. Παρότι δεν απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες, κρατήθηκαν από λίγες ώρες έως σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Η εν λόγω καταστολή πραγματοποιείται εν μέσω άλλων κινήσεων της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς οι αρχές επιχειρούν να αναλάβουν αρμοδιότητες για τις οποίες ήταν υπεύθυνος ο αμερικανικός στρατός. Τις τελευταίες εβδομάδες της απόσυρσης, ο γιος του πρωθυπουργού του Ιράκ άρχισε να απομακρύνει ξένες εταιρείες από την Πράσινη Ζώνη, που υπήρξε η καρδιά της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης για το μεγαλύτερο διάστημα του πολέμου.

Λίγο αφότου αποχώρησαν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες τον Δεκέμβριο, οι Ιρακινοί έπαψαν να εκδίδουν και να ανανεώνουν πολλές άδειες οπλοφορίας και άλλες εξουσιοδοτήσεις. Οι ιρακινές αρχές έχουν επιβάλει επίσης περιορισμούς στις θεωρήσεις διαβατηρίων. Σε ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις, δόθηκε προθεσμία σε εργολήπτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ εντός δεκαημέρου ή να συλληφθούν, πίεση που αξιωματούχοι της βιομηχανίας αποκαλούν ελεγχόμενη παρενόχληση.

Ο Λατίφ Ρασίντ, κορυφαίος σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί και πρώην υπουργός Υδάτινων Αποθεμάτων, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η βαθιά δυσπιστία των Ιρακινών έναντι των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρούς κανόνες επιτήρησής τους. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τους δικούς μας νόμους τώρα» υπογράμμισε.

Αυτό τον μήνα οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν δεκάδες άτομα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τα οποία κρατήθηκαν εκεί έως ότου λύθηκαν οι διαφορές για την ισχύ των διαβατηρίων τους. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, τουλάχιστον 100 ξένοι συνελήφθησαν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις, αλλά δεν έδωσαν αριθμό.

Οι ιδιωτικές εταιρείες, όπως λένε ξένοι επιχειρηματίες και Αμερικανοί αξιωματούχοι, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας του Ιράκ, αλλά παραμένουν σύμβολο της αμερικανικής ισχύος, με ορισμένους Ιρακινούς να καταγγέλλουν ότι κυριαρχούν στη χώρα. H εικόνα των χαρούμενων μισθοφόρων που δρουν υπεράνω του νόμου σφραγίστηκε στο μυαλό των Ιρακινών έπειτα από σειρά βίαιων επεισοδίων, στα οποία ενεπλάκησαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με σοβαρότερο την επίθεση του 2007 στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, όταν ο ιδιωτικός στρατός της Blackwater σκότωσε 17 αμάχους.

Μόνο ο πετρελαϊκός τομέας του Ιράκ, που αντιστοιχεί στο 90% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, βασίζεται κατά πολύ μεγάλο μέρος στη δράση χιλιάδων ξένων υπαλλήλων. Η αμερικανική πρεσβεία πληρώνει 5.000 ιδιώτες εργολήπτες για να προστατεύσουν τους 11.000 υπαλλήλους της και να εκπαιδεύσουν τον ιρανικό στρατό να χειρίζεται τανκς, ελικόπτερα και οπλικά συστήματα που έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ. Μετά τη στρατιωτική αποχώρηση, οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιρακινή γραφειοκρατία. Εγείρονται έτσι σοβαρά ερωτήματα για το πώς προτίθεται η κυβέρνηση Μαλικί να μεταχειριστεί τους ξένους εργάτες και πόσο πρόθυμες θα είναι οι ξένες εταιρείες να επενδύσουν στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.