Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Καμία εμπιστοσύνη των Κούρδων στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας, η μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, δεν εμπιστεύονται τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ούτε την αντιπολίτευση, και μέχρι τώρα δεν έχουν εμπλακεί στο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των εξόριστων Κούρδων της αντιπολίτευσης.Οι Κούρδοι επίσης ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή που αποκτά η Τουρκία στις αραβικές ομάδες που προσπαθούν να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ, καθώς φοβούνται ότι αν επιτύχουν, θα εμποδίσουν το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία στη Συρία, εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των Κούρδων και της αραβικής αντιπολίτευσης γι' αυτό και δεν σημειώνονται μεγάλες διαδηλώσεις στις κουρδικές πόλεις», δήλωσε ο Μαζίντ Γουσίφ Ντάουι, Κούρδος μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

«Δεν έχουμε καταλήξει σε καμία συμφωνία με την αραβική αντιπολίτευση όσον αφορά τα δικαιώματα των Κούρδων», δήλωσε στο Ρόιτερς από το Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. «Δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία για το πώς θα αλλάξουμε το σύστημα (...) Οι δηλώσεις των επικεφαλής της αραβικής αντιπολίτευσης δεν μας δίνουν κανένα λόγο να τους εμπιστευόμαστε».

Αν και στις σουνιτικές πόλεις της Συρίας πραγματοποιούνται εδώ και 10 μήνες καθημερινά μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Άσαντ, οι κουρδικές πόλεις, στη βορειοανατολική Συρία έπειτα από κάποιες αρχικές διαδηλώσεις, παραμένουν ήρεμες.

«Οι Κούρδοι δεν υποστηρίζουν το καθεστώς. Εμείς οι Κούρδοι είμαστε κατά του καθεστώτος εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Οι Κούρδοι ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους», δήλωσε ο δρ, Σαρμπάστ Νάμι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σαλαχαντίν του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Συρίας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας για πολλές μέρες, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους, έπειτα από ένα επεισόδιο σε ένα γήπερδο ποδοσφαίρου στην πόλη Καμίσλι το 2004.

«Εκείνη την περίοδο ήμουν στη Δαμασκό», είπε ο Νάμπι. «Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, όμως αυτοί που τώρα είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στάθηκαν ενάντια στα αιτήματα των Κούρδων».

Πάντως οι Κούρδοι της Συρίας είναι διχασμένοι και μεταξύ τους, με μερικούς να υποστηρίζονται από τους Κούρδους του Ιράκ και άλλους από τους Κούρδους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η συριακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς το PKK για να αντισταθμήσει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την συριακή αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, και γι' αυτό οι σύμμαχοι του PKK στη Συρία δεν έχουν συμμετάσχει στο κίνημα αμφισβήτησης του Άσαντ.

Η υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης από την τουρκική κυβέρνηση έχει ωθήσει τις σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες στο προσκήνιο της εξέγερσης, δηλώνουν οι Κούρδοι.

Αν αυτές οι ομάδες έρθουν στην εξουσία, οι Κούρδοι της Συρίας επισημαίνουν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν την εθνικιστική αραβική πολιτική της κυβέρνησης Άσαντ και να εμποδίσουν το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία, όπως αυτή που έχουν στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Πιστεύω ότι η επανάσταση στη Συρία δεν έχει παραμείνει στα χέρια του συριακού λαού, αλλά έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων», δήλωσε ο Ντάουι, ακτιβιστής φοιτητής που παρέμεινε φυλακισμένος επί δύο μήνες στη Συρία προτού διαφύγει στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Φοβόμαστε τον ρόλο της Τουρκίας στο εσωτερικό της Συρίας», επισήμανε από τη μεριά του ο δρ. Νάμπι. «Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει έντονη κουρδική αντίσταση στη Συρία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.