Ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκών υποθέσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών Καγιά Τουρκμέν προειδοποίησε χθες το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας ότι εάν δεν εμποδίσει την επικύρωση ενός νομοσχεδίου το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, οι διμερείς σχέσεις θα τρωθούν σοβαρά.
Οι βουλευτές της εθνοσυνέλευσης ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας, γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να ακυρώσει όλες τις συναντήσεις οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Παρίσι.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία στη γερουσία από την 23η Ιανουαρίου και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου το Φεβρουάριο, ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο πλειοψηφεί στη γερουσία, άφησε να γίνει σαφές ότι τα περισσότερα στελέχη του στο σώμα τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου.
«Το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι θα κάνετε ένα άσχημο ξεκίνημα με την Τουρκία αν το ψηφίσετε», είπε ο Τουρκμέν, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο είχε προταθεί από Σοσιαλιστές το 2006, ειδικά για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το κείμενο έγινε πιο γενικό το 2011, εν μέρει με την ελπίδα ότι δεν θα προκαλούσε τόσο έντονη αντίδραση από την Άγκυρα.
Ο Ολάντ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν σε δύο γύρους, την 22α Απριλίου και την 6η Μαΐου. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τον ίδιο, δεδομένου ότι -αντίθετα με τον Σαρκοζί- έχει ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ για να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκμέν.
Η Άγκυρα θεωρεί το νομοσχέδιο μια προσπάθεια να προσπάθεια του κόμματος Σαρκοζί να αποσπάσει τις ψήφους των περίπου 500.000 Αρμενίων της Γαλλίας. Υποστηρίζει ότι παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και αποτελεί παρέμβαση σε μια υπόθεση που θα όφειλε να αφεθεί στους ιστορικούς.
«Η (τουρκική) κυβέρνηση υφίσταται πίεση από την κοινή γνώμη», είπε ο Τουρκμέν και συμπλήρωσε πως «εάν η Γαλλία το κάνει αυτό, θα πρέπει επιβάλουμε αντίποινα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
«Η Άγκυρα θα μπορούσε να ανακαλέσει ξανά τον πρεσβευτή της, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι αυτό το μήνα, ενώ γαλλικές εταιρίες θα μπορούσαν να χάσουν κρατικές συμβάσεις», πρόσθεσε.
Η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις -με δεδομένη τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
«Όμως η διένεξη θα μπορούσε να κλιμακώσει πολύ την διμερή διπλωματική ένταση», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.