Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 29 Απριλίου 2012
Αυστηρή προειδοποίηση Κίνας στη Βόρεια Κορέα
Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-04-12
Ωστε να μην προχωρήσει στην τρίτη της πυρηνική δοκιμή
A.P., AFP
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες το Πεκίνο στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ώστε αυτό να μην προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγιάνγκ φέρεται να είναι έτοιμη για την τρίτη της πυρηνική δοκιμή, ύστερα από την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση των αρχών του μήνα. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και τη ΒΑ Ασία αφορούν άμεσα την Κίνα, όπως και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η Κίνα θα αντιτεθεί σε κάθε κίνηση που θα απειλήσει τις αξίες αυτές. Πιστεύουμε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κίνας, αλλά πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκομένους», είπε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσούι Τιανκάι.
Σε απειλητικές δηλώσεις προχώρησε, όμως, χθες ανώτατο στέλεχος του στρατού της Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει «ισχυρά σύγχρονα όπλα» ικανά να κατατροπώσουν τις ΗΠΑ.
Ο στρατάρχης Ρι Γιονγκ Χο τόνισε χθες την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού για την προστασία της Βόρειας Κορέας από την επιθετικότητα της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, ενώ αποκάλεσε τη χώρα του «πυρηνική δύναμη» διεθνούς εμβέλειας. «Ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα και ισχυρά όπλα, ικανά να κατατροπώσουν τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές με ένα χτύπημα», είπε ο στρατάρχης Ρι σε εκδήλωση για τα 80χρονα της ίδρυσης του Λαϊκού Στρατού. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Ρι, που είναι αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, δεν έδωσε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για τα «σύγχρονα» αυτά όπλα. Η έκκλησή του για επαγρύπνηση σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση από μέρους των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών δυνάμεων κατά κάθε νέας πρόκλησης που θα όξυνε την αντιπαράθεση στην ταραγμένη περιοχή. Η Δύση εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ορισμένα πυρηνικά όπλα, αλλά όχι την τεχνολογία για να τα ενσωματώσει σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Στις 13 Απριλίου, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, για την τοποθέτηση δορυφόρου σε τροχιά. Δυτικοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η δοκιμή αφορούσε στην πραγματικότητα βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να μεταφέρει πυρηνική γόμωση. Ο πύραυλος διαλύθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση των αποφάσεων του οργάνου, και ως αντίδραση η Ουάσιγκτον αποφάσισε την αναστολή του προγράμματος αποστολής διατροφικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα.
Τη Δευτέρα, η Πιονγιάνγκ απήντησε στις αμερικανικές και νοτιοκορεατικές επικρίσεις, απειλώντας να μετατρέψει στόχους στη Νότια Κορέα σε «στάχτη, μέσα σε λίγα λεπτά». Την επιθετική στάση της Πιονγιάνγκ καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, που κάλεσε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας «να αποφύγει κάθε πρόκληση, που δεν βοηθά τον λαό της Βόρειας Κορέας, σημαντικό ποσοστό του οποίου λιμοκτονεί». Στο μεταξύ, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαμερείς πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα ανέφερε χθες ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει στη δοκιμή «διαφορετικής και μεγαλύτερης βόμβας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο μηχανισμός θα κατασκευασθεί με βάση το εμπλουτισμένο ουράνιο. «Ο πύραυλος που εξερράγη στις 13 Απριλίου αξιοποιούσε τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ πριν από 50 χρόνια. Οι πυρηνικές βόμβες της εποχής είχαν μέγεθος γηπέδου μπάσκετ και δεν θα χωρούσαν στους πυραύλους που σήμερα επιδεικνύει η Πιονγιάνγκ στις παρελάσεις της», είπε ο Αμερικανός ειδικός.
Και το Πακιστάν εκτόξευσε πύραυλο
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Σε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ικανού να μεταφέρει πυρηνική γόμωση, προχώρησε χθες το Πακιστάν, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ινδία ολοκλήρωσε δική της δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Αν και το ακριβές βεληνεκές του πακιστανικού πυραύλου Σαχίν-1Α δεν ανακοινώθηκε, ο αμυντικός αναλυτής και απόστρατος στρατηγός Ταλάτ Μασούντ ανέφερε ότι ο πύραυλος θα είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.500 με 3.000 χλμ., που σημαίνει ότι ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει την Ινδία. Την περασμένη Πέμπτη, η Ινδία είχε εκτοξεύσει τον δικό της πύραυλο Αγκνι V, ικανό να πλήξει στόχους οπουδήποτε στην Κίνα, μεταφέροντας πυρηνική βόμβα ενός τόνου. Ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε χθες σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου, που αποκαλύπτει ότι σε περίπτωση γενικευμένης πυρηνικής σύρραξης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ο κόσμος μας θα αντιμετώπιζε λιμό σε παγκόσμια κλίμακα. «Η τέφρα από τις πυρηνικές εκρήξεις θα περιόριζε τις βροχοπτώσεις σε όλον τον κόσμο και θα κατέστρεφε τις σοδειές. Ακόμη και τα μικρά οπλοστάσια είναι επικίνδυνα», γράφει η έκθεση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.