Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 20 Απριλίου 2012
Επικρίσεις Λαβρόφ για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «τεχνητό» το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από το ΝΑΤΟ για τη μετάβαση και την απόσυρση των διεθνών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
«Για όσο το Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να αναλάβει μόνο του την ασφάλειά του, το τεχνητό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση είναι ανεπαρκές και δεν θα πρέπει να παραμείνει ως έχει», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου με τους ομολόγους του από τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αποσύρει τους περισσότερους από τους 130.000 στρατιώτες του που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014, σύμφωνα βέβαια με την πορεία της μεταβίβασης της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις σε όλες τις επαρχίες. Ο ρόλος της Συμμαχίας μετά το 2015 θα πρέπει να συζητηθεί με την αφγανική κυβέρνηση και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια ζητήματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, αντέδρασε στις δηλώσεις του Λαβρόφ λέγοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν καθόλου τεχνητό». «Αντίθετα έχει προετοιμαστεί προσεκτικά και έχει εγκριθεί από τους Αφγανούς εταίρους μας», πρόσθεσε.
«Στην πραγματικότητα, ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος (Χαμίντ) Καρζάι που καθόρισε τον οδικό χάρτη για την σταδιακή μετάβαση έως το 2014», τόνισε.
Ο Λαβρόφ εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν θα υπάρχουν λόγοι» για τη διατήρηση των ξένων στρατευμάτων, όταν η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τερματιστεί.
Διευκρίνισε ότι ο «αβέβαιος σχεδιασμός της διεθνούς παρουσίας στο Αφγανιστάν» αποτελεί αντικείμενο «ερευνών» στη Ρωσία αλλά και σε άλλες «χώρες της Κεντρικής Ασίας, στην Κίνα και σε πολλά άλλα κράτη».
Ο Ράσμουσεν κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να συμμετάσχουν πιο ενεργά παρέχοντας οικονομική στήριξη στις αφγανικές δυνάμεις μακροπρόθεσμα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος τις ανάγκες του μεταξύ των ετών 2015 και 2017.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.