Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Υεμένη: Πολύνεκρες συγκρούσεις στην πόλη Λόντερ

Τουλάχιστον 222 άνθρωποι, ανάμεσά τους 183 φερόμενοι ως αντάρτες της αλ Κάιντα, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες γύρω από την πόλη Λόντερ, στη νότια Υεμένη, όπου μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στρατιωτική πηγή.

Σήμερα στη Λόντερ επικρατεί ηρεμία, όμως χθες Παρασκευή από τις συγκρούσεις μεταξύ αναρτών και στρατού έχασαν τη ζωή τους 31 αντάρτες της αλ Κάιντα, 5 στρατιώτες και ένας άμαχος, ένα παιδί 12 ετών που σκοτώθηκε από τη ρίψη όλμου στην πόλη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, ανεβάζοντας έτσι σε 37 τον απολογισμό των νεκρών της χθεσινής ημέρας.

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στη Λόντερ «μετά την υποχώρηση των μαχητών της αλ Κάιντα, με εξαίρεση μερικών ελεύθερων σκοπευτών, προς τις θέσεις που κατείχαν πριν το ξεκίνημα της επιχείρησης» του στρατού τη Δευτέρα, δήλωσε μια άλλη στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι αντάρτες υποχώρησαν προς την Ουμ Σόρα, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λόντερ και προς τις Ουάντχια και Αρκούμπ, δύο πόλεις που βρίσκονται 10 και 15 χιλιόμετρα από τη Λόντερ.

Εξάλλου χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε από τις αρχές της Υεμένης ότι θα αναπτυχθούν στη Λόντερ, προπύργιο των ανταρτών της αλ Κάιντα, περίπου 200 στρατιωτικοί της αντιτρομοκρατικής με στόχο να εκδιώξουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η πόλη Λόντερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικό δρόμο βόρεια της Ζιντζιμπάρ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Αμπιάν, τον έλεγχο της οποίας έχει η οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία (Οπαδοί της Σαρία), η οποία φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η Υεμένη, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την πολιτική αναταραχή της περασμένης χρονιάς εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί τελικά ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, εισέρχεται σε μια νέα φάση ταραχών, καθώς ο στρατός μάχεται με τους ισλαμιστές που εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στη Σαναά επέκτειναν τα εδάφη που ελέγχουν, ειδικά στο νότο.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, που ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο, έχει δεσμευθεί να πολεμήσει την αλ Κάιντα αποκαλώντας τη μάχη αυτή «θρησκευτικό και εθνικό καθήκον».

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.