Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 25 Απριλίου 2012
Μπλόκο σε στελέχη του Μουμπάρακ
Νέος νόμος απαγορεύει σε πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές
AP, Reuters, AΠΕ
ΚΑΪΡΟ. Επιδιώκοντας να αποφύγει τη ρήξη με το ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές Κοινοβούλιο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο, βάσει του οποίου απαγορεύεται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της περιόδου Μουμπάρακ να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές. Ο νόμος, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στην κρατική εφημερίδα «Αλ Αχράμ», με την επισήμανση πως τίθεται σε άμεση ισχύ, ουσιαστικά καταργεί τα πολιτικά δικαιώματα σε οποιονδήποτε έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος, πρωθυπουργός ή ακόμα έχει υπηρετήσει σε άλλο ανώτατο κυβερνητικό πόστο κατά τη δεκαετία πριν από την αποκαθήλωση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011. Βάσει του νέου νόμου, ο Αχμέντ Σαφίκ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες του Μουμπάρακ στην προεδρία, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Ο Σαφίκ εθεωρείτο μέχρι πρότινος ένας εκ των τεσσάρων επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία της Αιγύπτου. Οι άλλοι τρεις είναι ο Μοχάμεντ Μουρσί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Αμπντέλ Μονέιμ Αμπόλ Φοτού, πρώην μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Ο τελευταίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί Μουμπάρακ, πλην όμως, ο νέος νόμος εξαιρεί τους πρώην ανώτατους διπλωματικούς αντιπροσώπους της χώρας, συνεπώς ο Μούσα διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία. Σημειώνεται ότι το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νέο νόμο στις αρχές του μήνα, τροποποιώντας επί της ουσίας την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία περί πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή την απόφαση του άλλοτε αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών, Ομάρ Σουλεϊμάν, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Εντούτοις, η δικαστική επιτροπή που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία απέρριψε την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν, όχι λόγω του παρελθόντος του, αλλά διότι δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται από το Σύνταγμα. Η ίδια επιτροπή απέρριψε, την περασμένη εβδομάδα, τις υποψηφιότητες του ανώτατου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χαϊράτ αλ Σατέρ, καθώς και του σαλαφιστή κληρικού Χαζέμ Σαλάχ Αμπού Ισμαήλ.
Αρκετοί δικαστικοί και συνταγματολόγοι, πάντως, έσπευσαν να επικρίνουν τη νέα νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. «Ο Αχμέτ Σαφίκ δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γύρω από τη συνταγματικότητα του νόμου, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση ενόψει των εκλογών», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Χασάν Ναφάα.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατήγγειλε χθες ότι η χερσόνησος του Σινά έχει μετατραπεί «σ’ ένα είδος Αγριας Δύσης», κάτι το οποίο εκμεταλλεύονται οι φανατικοί ισλαμιστές προκειμένου να εξαπολύουν από εκεί επιθέσεις εις βάρος της χώρας του. «Με την αρωγή του Ιράν, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Αλ Κάιντα επιδίδονται σε άνευ προηγουμένου λαθρεμπόριο όπλων με απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση επιθέσεων στο Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.
Την ίδια στιγμή και ενώ το Κάιρο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στο Ισραήλ, επικαλούμενο «μη τήρηση των προβλεπομένων από τη σύμβαση μεταξύ των δύο κρατών», η Τουρκία ανακοίνωσε την καθιέρωση δρομολογίου φέρι-μποτ προς την Αίγυπτο για τα φορτηγά που μεταφέρουν τουρκικά προϊόντα στην Αφρική και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Το κόστος της μεταφοράς των φορτηγών από τη Μερσίνη στην Αλεξάνδρεια θα επιδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κίνηση ήταν επιβεβλημένη λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους μεταφοράς μέσω Συρίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.