Η «Εθνική Επανάσταση» του Βίκτορ Ορμπάν κτύπησε ακόμη και στην πλατεία του κοινοβουλίου. Το άγαλμα του κόμη Μίχαλι Κάρολι, πρωθυπουργού της χώρας και στη συνέχεια προέδρου την περίοδο 1918-1919, απομακρύνθηκε. Την ίδια ώρα, στο κάστρο της Βουδαπέστης συνεχίζεται η έκθεση για τους «Ήρωες» της Ουγγαρίας, στους οποίους περιλαμβάνεται - διακριτικά - και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να θέλει άραγε να ξαναγράψει την ιστορία, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση;
Σύμβουλος του Ορμπάν, ο ιστορικός Γκιόργκι Γκραναστόι θεωρεί αποκρουστικό να υπάρχει στην πλατεία του κοινοβουλίου το άγαλμα ενός «προάγγελου της κομμουνιστικής δικτατορίας». Για τους συντηρητικούς, η συντριπτική νίκη με 53% του Ορμπάν, το 2010, δείχνει ότι ο λαός θέλει να απαλλαγεί από τους πρώην κομμουνιστές, που μ' ένα άλλο όνομα συνέχισαν να κυριαρχούν στην κοινωνία. Ύστερα από πολλά χρόνια «ψυχρού πολέμου» ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς, συνεχίζει ο ιστορικός, «τασσόμαστε υπέρ της ανασυγκρότησης γύρω από τις αξίες του έθνους».
Το 1990, υπενθυμίζει ο Γκραναστόι, η έκρηξη του κομμουνιστικού συστήματος δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία. «Είχαμε πρόβλημα ταυτότητας, χρειαζόμασταν πρότυπα». Τα πρότυπα αυτά, οι Ούγγροι τα βρήκαν στις δυτικές δημοκρατίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εντάχθηκαν με ενθουσιασμό το 2004. «Ο Βίκτορ Ορμπάν δαπάνησε τεράστια ενέργεια για να αποκτήσει η ουγγρική Δεξιά ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Δεν ήταν προφανές, κοιτάξτε τη Δεξιά της Πολωνίας…», επισημαίνει ο Ζόλταν Μπάλογκ, υπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη και στενός συνεργάτης του Ορμπάν. «Να όμως που όλες αυτές οι επενδύσεις καταρρέουν! Σήμερα, η εικόνα της ΕΕ έχει υπονομευτεί στον πληθυσμό. Και οι αδιάκοπες κριτικές των Βρυξελλών οξύνουν τον ουγγρικό πατριωτισμό».
Η συντηρητική εφημερίδα Magyar Nemzet έγραφε πρόσφατα ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Ουγγαρία, θέλουν να γονατίσουν όχι μόνο την κυβέρνηση Ορμπάν, αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο πρωθυπουργός ανέβασε πολύ τους τόνους στις 15 Μαρτίου, ημέρα της εθνικής επετείου: «Δεν θα γίνουμε αποικία! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε!»
Ένας υπουργός το παραδέχεται. «Το να χρησιμοποιούμε τα πατριωτικά μας αισθήματα εναντίον των Βρυξελλών δεν είναι σωστό». Ο Γκραναστόι όμως επικαλείται τις διαφορετικές ιστορικές καταβολές της χώρας του. «Είναι ένα πολύ λεπτό παιχνίδι του Ορμπάν, που θέλει με τον τρόπο αυτό να κολακεύσει τον πατριωτισμό των Ούγγρων και να περιορίσει τα αντιευρωπαϊκά τους αισθήματα», τονίζει.
Το βέβαιο είναι ότι οι κριτικές των Βρυξελλών έχουν ενισχύσει ως τώρα την ακροδεξιά. Το Jobbik, ένα αντισημιτικό και ξενόφοβο κόμμα, ζητά ευθέως την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα αυτό 22%, κάτι που θα το καθιστούσε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, πάνω από τους σοσιαλιστές…
«Δεν είμαστε δημοκράτες!», λέει ανοιχτά ο Γκάμπορ Βόνα, ο νέος ηγέτης του Jobbik. «Δεν έχουμε καμιά σχέση μ' αυτούς τους δειλούς που χορεύουν στο ρυθμό των Βρυξελλών…».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.