Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε νέα επεισόδια βίας.
Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διεθνών επιτηρητών της εκεχειρίας εκτός εάν εμπλέκεται σε «όλα τα βήματα στο έδαφος», δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος και προεδρική σύμβουλος Μπουτάινα Σααμπάν.
Η Σααμπάν είπε πως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τους επιτηρητές, ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τελικά τους 250 όπως συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογα με την εθνικότητά τους.
"Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
"Η Συρία έχει το δικαίωμα... να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει με την εθνικότητα των παρατηρητών», πρόσθεσε η Σααμπάν.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που θα φτάσουν στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή, αφού δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση.
«Αν δεν υπάρξει εκεχειρία δεν θα υπάρξει και έναρξη της πολιτικής διαδικασίας: αυτή η αποστολή θα είναι μια από τις δυσκολότερες που έχει αναλάβει ποτέ ο ΟΗΕ», τόνισε διπλωμάτης.
Η απόφαση 2042 που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή τις επόμενες ημέρες 30 στρατιωτικών άοπλων παρατηρητών, καθιστά υπεύθυνη για την ασφάλειά τους την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Όμως, μετά τις νέες επιθέσεις χθες Σάββατο, πολλοί δυτικοί πρεσβευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για την βούληση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σεβαστεί τον τερματισμό των βιαιοτήτων, ο οποίος ισχύει από την Πέμπτη.
Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν συχνά παρατηρητές σε εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι είναι «τα μάτια και τα αυτιά του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν έχουν ήδη υπογραφεί επίσημες συμφωνίες εκεχειρίας.
Οι πρώτοι παρατηρητές, περίπου έξι, αναχώρησαν άμεσα μετά την υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένονται στη Συρία σήμερα, σύμφωνα με τον Κιέραν Ντουάιερ εκπρόσωπο του τμήματος επιχειρήσεων του ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες άλλοι 25. Αν η εκεχειρία διαρκέσει, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως ο αριθμός τους θα φτάσει τους 250 και θα διαθέτουν μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας.
Οι παρατηρητές αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τις μονάδες των Κυανόκρανων που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα και αν διαθέτουν έμπειρο προσωπικό, διευκρίνισε ο Ντουάιερ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μπορεί να είναι η αποστολή του ΟΗΕ στο Γκολάν, ή αυτή του Σουδάν ή του Νοτίου Σουδάν.
Πρώτος στόχος της αποστολής αυτής είναι «η δημιουργία ενός επιχειρησιακού γενικού επιτελείου» στην Δαμασκό, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση «για να καταλάβουν και οι δύο πλευρές ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτήρησης και για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ελέγχου».
Επίσης θα μεταβούν και σε άλλες πόλεις της Συρίας για να αποφασίσουν που εγκαταστήσουν τις βάσεις τους ώστε να επιτηρούν το σύνολο των συριακών εδαφών.
Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών θα έχει καθημερινές επαφές και θα ελέγχει αν οι βιαιότητες έχουν πραγματικά σταματήσει.
Οι παρατηρητές θα δίνουν αναφορά στον Κόφι Αναν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκτιμά την κατάσταση και να αποφασίζει τα επόμενα βήματα της αποστολής.
Ο Αναν θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο των έξι σημείων, «οι παρατηρητές δεν θα έχουν πολιτικό έργο, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά», τόνισε ο Ντουάιερ.
Οι επιθέσεις του Σαββάτου, ειδικά ο βομβαρδισμός της Χομς, που συνεχίζεται και σήμερα και οι θάνατοι αμάχων στο Χαλέπι, υπογραμμίζουν τους κινδύνους της αποστολής, όπως δήλωσαν δυτικοί πρεσβευτές στον ΟΗΕ.
«Η αναζωπύρωση της βίας προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση του συριακού καθεστώτος να σεβαστεί την εκεχειρία», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις.
«Οι βιαιότητες περιορίστηκαν, αλλά οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Χομς επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες για το αν πραγματικά το συριακό καθεστώς έχει δεσμευτεί», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.
Προειδοποιεί με απαντήσεις η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποίησε σήμερα ότι τα στρατεύματά της θα απαντήσουν στην «υστερική» αύξηση που σημειώνεται στις «επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες», όπως δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού στο πρακτορείο SANA.
«Παράλληλα με την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η οποία προβλέπει) την αποστολή διεθνών παρατηρητών, ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν εντατικοποιήσει με υστερικό τρόπο τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτών, των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών», κατήγγειλε ο αξιωματικός αυτός.
«Οι (συριακές) αρχές, βάσει του καθήκοντός τους να προστατεύσουν την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών, θα εμποδίσουν τις τρομοκρατικές ομάδες να συνεχίσουν τις εγκληματικές επιθέσεις τους και τις δολοφονίες», υπογράμμισε.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μεταδίδουν από την Πέμπτη, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της εκεχειρίας, μεγάλο μέρος των επεισοδίων στα οποία αναφέρονται και ακτιβιστές, όμως τα αποδίδουν σε «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», τις οποίες κατηγορούν ότι επιθυμούν «να σαμποτάρουν το σχέδιο Άναν».
Το SANA μετέδωσε επίσης έναν κατάλογο με επιθέσεις τις οποίες φέρονται να εξαπέλυσαν «ένοπλες ομάδες» σε όλη τη χώρα.
Η αντιπολίτευση και οι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, κατηγορούν το καθεστώς ότι δεν σέβεται την εκεχειρία και ότι διατηρεί τα άρματα μάχης στις πόλεις, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει κάποιες πόλεις και να πυροβολεί εναντίον διαδηλωτών.
Τουλάχιστον έξι νεκροί στη Χομς
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε νέα επεισόδια βίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Όλοι οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην κεντρική επαρχία Χομς, η οποία βομβαρδίζεται από τον συριακό στρατό, όπως ανακοίνωσαν οι συριακές Επιτροπές Συντονισμού, ένα δίκτυο ακτιβιστών.
Σύμφωνα με τους ίδιους πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Η κυβέρνηση καλωσορίζει τους παρατηρητές του ΟΗΕ
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εφαρμογή της εκεχειρίας, όπως δήλωσε η Μπουτάινα Σάαμπαν, εκπρόσωπος Τύπου του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο BBC Arabic.
Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Συρία, ενώ θα ξεκινήσει τις αποστολές της στις πληγείσες περιοχές της χώρας αύριο Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Άχμεντ Φάουζι εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.
Στο μεταξύ πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας κατήγγειλε σήμερα ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες» έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Μετά την ανακοίνωση του τερματισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά δεκάδες, προκαλώντας μεγάλες απώλειες ανθρωπίνων ζωών», μετέδωσε το πρακτορείο SANA.
Σύμφωνα με το SANA «ένοπλοι τρομοκράτες» σκότωσαν πέντε ανθρώπους σε ενέδρες σε όλη τη χώρα χθες Σάββατο.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.