Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν στην Τουρκία

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία θα επαναληφθούν στη Βαγδάτη το Μάιο.

Το Ιράν και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις πρώτες συνομιλίες που είχαν έπειτα από 15 μήνες στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν διπλωμάτες.
Παράλληλα, συμφώνησαν να διεξαγάγουν ένα νέο γύρο συνομιλιών στη Βαγδάτη στις 23 Μαΐου, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, έπειτα από την πρώτη συνάντηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Θέλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη διαδικασία διαλόγου... Θα μας καθοδηγεί η αρχή της βήμα προς βήμα προσέγγισης», δήλωσε η Άστον σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας την πρώτη συνάντηση χρήσιμη και εποικοδομητική. «Θα συναντηθούμε στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη».
Ανταλλαγή ουρανίου προτείνει η Τεχεράνη

Το Ιράν πρότεινε να ανταλλάξει το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει με ράβδους πυρηνικού καυσίμου που θα εισάγει από το εξωτερικό και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους πυρηνικούς του σταθμούς που παράγουν ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε αποτύχει, η Τεχεράνη πρότεινε να εξάγει ουράνιο εμπλουτισμένο έως 3,5% και να λαμβάνει από τη Ρωσία και τη Γαλλία ράβδους πυρηνικού καύσιμου.
Παράλληλα το Ιράν πρότεινε να μετατρέψει το ουράνιο που έχει ήδη εμπλουτίσει σε ποσοστό 20% σε καύσιμο υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα. Υπάρχει η επιθυμία να σημειωθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο Μάικλ Μαν εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαφωνίες», πρόσθεσε ο Μαν επισημαίνοντας ότι η ατμόσφαιρα είναι «φιλική» στην αίθουσα όπου έχουν συγκεντρωθεί οι εκπρόσωποι της Ομάδας των 5+1 και του Ιράν, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο του 2011. Όταν ρωτήθηκε αν οι συνομιλίες αυτές θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο Μαν απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πολλούς αντιπροσώπους που παίρνουν μέρος σε αυτές τις συνομιλίες, το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα θα ήταν μια απόφαση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.
«Δεν αναμένουμε τίποτε ιδιαίτερα συγκεκριμένο (…), αλλά θα αναφερθούμε στην πιθανότητα να συναντηθούμε ξανά σε τέσσερις με έξι εβδομάδες, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ένας διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αυτές οι συνομιλίες «θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολες», δήλωσε από το Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Ο καιρός για παιχνίδια τακτικής κάθε είδους έχει παρέλθει», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του πριν την έναρξη των εργασιών σήμερα.
«Αυτό που αναμένει το Ιράν από την Ομάδα των 5+1 είναι το λιγότερο να μας εμπιστευθούν και να ακυρώσουν τις παράνομες αποφάσεις (του ΟΗΕ) και όλες τις κυρώσεις (εναντίον του Ιράν) ως πρώτο μέτρο», αναφέρει σήμερα η ιρανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Kayan.
«Αν αποφασιστεί ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μετά την Κωνσταντινούπολη θα είναι θετικό, θα σημαίνει ότι το Ιράν επιδεικνύει σοβαρότητα. Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία συζητήσεων σε βάθος, η οποία θα απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ομάδας 5+1.
Πάντως τα σημάδια που υπάρχουν μετά το άνοιγμα των εργασιών είναι μάλλον αρνητικά.
Το Ιράν χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη στάση των Δυτικών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ύψωσαν τους τόνους, ζητώντας από την Τεχεράνη να δείξει «σοβαρότητα».
Η θέση των Δυτικών «δεν δείχνει σημάδια που να μας επιτρέπουν να ελπίζουμε» ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε τη στάση της Δύσης «αποθαρρυντική και απογοητευτική».
«Επιθυμούμε να υπάρξει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο η ιρανική κυβέρνηση θα δείξει σοβαρότητα και τη θέλησή της να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν αυτήν την εβδομάδα πως οι Δυτικοί θα ζητήσουν από την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου που διαθέτει, να μεταφέρει στο εξωτερικό τα αποθέματα (περίπου 110 κιλά) που ήδη έχει εμπλουτίσει και να κλείσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Φορντό.
Οι Ιρανοί ζητούν την άρση των διεθνών και ευρωπαϊκών κυρώσεων και τονίζουν πως είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά τους ο εμπλουτισμός ουρανίου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.