Αν οι έλεγχοι στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν γίνουν αυστηρότεροι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι εννοεί αυτό που λέει όταν καλεί να υπάρξει περισσότερος εμπορικός προστατευτισμός στην Ευρώπη κι αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υιοθετήσει μια στάση εξίσου σκληρή με εκείνη του Σαρλ ντε Γκολ, ο οποίος το 1965 είχε εφαρμόσει την πολιτική της «άδειας καρέκλας». Ο συντηρητικός ηγέτης είπε στην εφημερίδα ότι εννοούσε την δέσμευσή του ότι θα ζητήσει την προώθηση μέτρων ώστε να έχουν προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Σαρκοζί έχει στραφεί προς τα δεξιά, εξαπολύοντας επιθέσεις στον ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ευρώπης που βασίζεται στα χαμηλότερα κόστη και υποσχόμενος σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε δύο γύρους, την 22α Απριλίου και την 6η Μαΐου, καθώς προσπαθεί να μειώσει την διαφορά του από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα περίπου 6 μονάδων στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί προσπαθεί να προσελκύσει τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς ότι αν και αρμόδια να χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαφίεται στους ηγέτες της ΕΕ να ζητούν αμοιβαιότητα από άλλες χώρες που αναθέτουν κρατικές συμβάσεις μόνο σε εγχώριες εταιρείες. «Όλες οι αγορές των δημοσίων αγαθών στην ήπειρό μας είναι ανοικτές από το 1994. Στην Ιαπωνία η μόνη ανοικτή αγορά είναι αυτή της υδροδότησης. Στην Κίνα δεν υπάρχει καμιά ανοικτή αγορά», είπε ο Σαρκοζί. «Όλο κι όλο αυτό που λέω είναι δείξτε αμοιβαιότητα.
Αλλιώς οι γαλλικές δημόσιες συμβάσεις θα ανατίθενται μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν στην Ευρώπη. Όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ εφάρμοσε την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1965 απέσπασε την Κοινή Αγροτική Πολιτική και ώθησε την Ευρώπη μπροστά», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο πρώην πρόεδρος Ντε Γκολ είχε προκαλέσει κρίση στη νεοπαγή Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1965 όταν είχε αποσύρει τον αντιπρόσωπο της Γαλλίας λόγω μιας διένεξης σχετικά με την χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, οδηγώντας την ΕΟΚ σε παράλυση για μήνες ώσπου υπήρξε ο λεγόμενος συμβιβασμός του Λουξεμβούργου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε κατ' ιδίαν πως ελπίζουν ότι η στάση του Σαρκοζί αποτελεί απλώς προεκλογική ρητορική.
Όμως ο Γάλλος συντηρητικός πολιτικός επανέλαβε την απειλή του ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη ζώνη Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη της ΕΕ, εάν δεν ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα. «Υπάρχουν 120 χλμ. στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία τα οποία δεν φυλάσσονται. Έχω δικαίωμα να απαιτήσω ποιες κυρώσεις θα πρέπει να υπάρξουν», πρόσθεσε ο Σαρκοζί. «Δίνω ένα χρόνο ώστε η πρακτική αυτή να αλλάξει, αλλιώς θα αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στη Συμφωνία Σένγκεν.
Καθώς είναι η Γαλλία που έχει τις πιο γενναιόδωρες προβλέψεις κοινωνικής πρόνοιας, είμαστε αυτοί που μας αφορά περισσότερο αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν σωστά», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ακόμη, ο Σαρκοζί είπε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι θα ήταν ευτυχής να λάβει μέρος σε δύο τηλεμαχίες με τον κύριο αντίπαλό του Ολάντ ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών αντί της μίας τηλεοπτικής συζήτησης που συνηθίζεται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.