Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Ιράν

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα
Reuters, ΑΠΕ, New York Times, Jerusalem Post,

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Τεχεράνης με την ομάδα των 5+1 θα εξαρτηθεί αν το Ισραήλ θα αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση για την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριζαν, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι παραδέχονταν, μάλιστα, ότι οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Την ίδια στιγμή πάντως, και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την προγραμματισμένη για τις 13 και 14 Απριλίου σύνοδο μεταξύ των διαπραγματευτικών επιτελείων του Ιράν και της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα κράτη–μέλη του ΟΗΕ και η Γερμανία) έχει ήδη αρχίσει, η Τεχεράνη δεν κρύβει πλέον την έντονη δυσφορία της όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε Βαγδάτη ή Πεκίνο
Μολονότι προ δύο εβδομάδων ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλαχί, είχε φανεί ιδιαίτερα θετικός στην πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την ομάδα των 5+1 στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας κάνει και λόγο περί «εξαιρετικής επιλογής», τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν φιλοξενούσαν δηλώσεις φίλα προσκείμενων στον πνευματικό ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πολιτικών, σύμφωνα με τους οποίους η Τεχεράνη επιθυμεί πλέον τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων είτε στη Βαγδάτη είτε στο Πεκίνο. «Λαμβανομένης υπ’ όψιν της παράλογης στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, η πρόταση για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να απορριφθεί», σχολίασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλαντίν Μπουρουτζερντί. Πολιτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, υπογράμμιζαν ότι πλην του συριακού ζητήματος, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν επιδεινωθεί και εξαιτίας της απόφασης της Αγκυρας να μειώσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν κατά 20%.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ανέστειλαν την αγορά φθηνού αργού πετρελαίου από το Ιράν ευθυγραμμιζόμενα με το πρόγραμμα κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. εις βάρος του Ιράν. Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Press TV, πάντως, μετέδωσε ότι το Ιράν απαγόρευσε την πώληση πετρελαίου στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Μότορ Οϊλ κατόπιν δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι δύο ελληνικές εταιρείες διύλισης στις τραπεζικές τους συναλλαγές. Στέλεχος των ΕΛΠΕ εξηγούσε ότι «χρησιμοποιούσαμε μία τουρκική τράπεζα για τις συναλλαγές μας με το Ιράν, αλλά πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε ανταποκρίτρια τράπεζα της Ε.Ε. για να γίνονται οι πληρωμές από την ελληνική τράπεζα στην τουρκική και οι τράπεζες της Ε.Ε. αρνούνται να το κάνουν».

Κατά τ’ άλλα, σε έκθεση της CIA γίνεται λόγος περί «εμποδίων» που συνάντησε το Ιράν εντός του 2011 στην προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να επισπεύσει την ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος Σύμφωνα με τη CIA, το Ιράν έχει ήδη εξαντλήσει τα εισαγόμενα αποθέματα ημιεπεξεργασμένου ουρανίου (yellow cake) που χρησιμοποιείται στη διαδικασία εμπλουτισμού. Σε άλλη έκθεση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, επίσης, γίνεται λόγος περί ανάμειξης Ιρανών πρακτόρων σε προσπάθεια μετατροπής των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν για την πυρπόληση αντιτύπων του Κορανίου στη βάση του Μπαγκράμ σε μαζική εξέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.