Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ



Η Βόρεια Κορέα απειλεί να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στόχων των ΗΠΑ
Reuters, A.P.
Ατμόσφαιρα «κρίσης των πυραύλων» του 1962 διαμορφώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν στη θέση της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο. Από χθες τα χαράματα, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ έχει θέσει σε ετοιμότητα τις συστοιχίες πυραύλων που διαθέτει, απειλώντας ότι θα πλήξει αμερικανικούς στόχους στην κορεατική χερσόνησο, στον Ειρηνικό ή και στην αμερικανική ενδοχώρα. Ηταν άλλο ένα βήμα προς την ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης, ύστερα από τις πτήσεις δύο «αόρατων» αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-2 πάνω από την κορεατική χερσόνησο, με την οποία η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι δύναται οποιαδήποτε στιγμή να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον ιστορικό της αντίπαλο. Ρωσία και Κίνα συνέστησαν αυτοσυγκράτηση, χωρίς να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ.
Χθες το πρωί, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, εργάτες και φοιτητές της Β. Κορέας –όλοι τους ενδεδυμένοι στρατιωτικές στολές– πραγματοποίησαν ογκώδη πορεία στην αχανή πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, στο κέντρο της Πιονγιάνγκ, διαδηλώνοντας την υποστήριξή τους στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. «Ας γίνουμε τα όπλα και οι βόμβες του αξιοσέβαστου ηγέτη μας Κιμ Γιονγκ Ουν», φώναζαν οι διαδηλωτές, υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα. Ο πρόεδρος της χώρας και εγγονός του ιστορικού ηγέτη της, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, δεν παρευρέθηκε στην πορεία, αλλά ανώτατος αξιωματούχος που χαιρέτισε τους διαδηλωτές δήλωσε ότι η απόφαση για «κόκκινο συναγερμό» αποτελεί «τελεσίγραφο του Λαϊκού Στρατού εναντίον των Αμερικανών ιμπεριαλιστών».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψε την επίμαχη διαταγή ύστερα από μεταμεσονύκτια σύσκεψη με την ανώτατη στρατηγική ηγεσία, κρίνοντας ότι «ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως ανέφερε σχετικό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων. Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι το εν λόγω ξεκαθάρισμα λογαριασμών μπορεί να γίνει πλέον «μόνο επί τη βάσει της ισχύος». Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Β. Κορέα διαθέτει πεπαλαιωμένους πυραύλους «Σκουντ», σοβιετικής κατασκευής, ικανούς να πλήξουν τον νότιο γείτονά της, όπως και μεγάλου βεληνεκούς, κορεατικούς πυραύλους «Νοντόγκ» και «Μουσουντάν». Οι τελευταίοι δύνανται, θεωρητικά, να πλήξουν βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό –π.χ. στη Χαβάη– αλλά η αξιοπιστία τους δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
Την κρίση στην κορεατική χερσόνησο πυροδότησε η τρίτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, στις 12 Φεβρουαρίου, η οποία προκάλεσε την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του διεθνώς απομονωμένου καθεστώτος. Ακολούθησε σειρά απειλητικών δηλώσεων της Πιονγιάνγκ και η μονομερής ακύρωση της συνθήκης εκεχειρίας που συνομολογήθηκε μετά τον τερματισμό του κορεατικού εμφυλίου πολέμου, το 1953. Σε πείσμα της επιθετικής ρητορικής του, ωστόσο, το κομμουνιστικό καθεστώς διατήρησε σε λειτουργία την ειδική οικονομική ζώνη, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζεται με τη Νότια Κορέα – συνεργασία, η οποία αποφέρει δύο δισ. δολάρια στη χειμαζόμενη χώρα.
Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της έντασης αποτέλεσαν οι προχθεσινές πτήσεις των δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών, τα οποία διέφυγαν τα ραντάρ της Β. Κορέας και βομβάρδισαν εικονικά στόχους στο νότιο τμήμα της χερσονήσου. Τα βομβαρδιστικά Β-2 ξεκίνησαν από το Μισούρι των ΗΠΑ, εκτέλεσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στη βάση τους, διανύοντας σχεδόν 10.500 χλμ. χωρίς να σταματήσουν για ανεφοδιασμό, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ. «Πρέπει να καταλάβουν ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τις προκλήσεις τους και θα απαντήσουμε ανάλογα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ.
Στο μεταξύ, Β. Κορέα, Συρία και Ιράν εμπόδισαν την υιοθέτηση, από τα Ηνωμένα Εθνη, της πρώτης διεθνούς συνθήκης για τον έλεγχο του εμπορίου συμβατικών όπλων. Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν επί της αρχής την ανάγκη για έλεγχο των διασυνοριακών ροών συμβατικών όπλων, κατήγγειλαν ωστόσο τη Δύση ότι τηρεί στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν εννοεί να εμποδίσει τη διοχέτευση όπλων σε αντικαθεστωτικούς αντάρτες που διαπράττουν εγκλήματα, όπως π.χ. στη Συρία. Πάντως, ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Γκραντ παρέδωσε το σχέδιο συνθήκης στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και του ζήτησε να το θέσει σε ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.