Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Άγκυρα προς Βερολίνο: Να παρακολουθήσουν τα τούρκικα ΜΜΕ την δίκη των νεοναζί


Δημοσίευση : 25 Aπριλίου 2013

Οι τουρκικές αρχές έκαναν έκκληση σήμερα στη Γερμανία να διευκολύνει την πρόσβαση Τούρκων δημοσιογράφων στη δίκη μιας ομάδας νεοναζιστών που κατηγορούνται ότι σκότωσαν 10 ανθρώπους —εκ των οποίων ένας Έλληνας και οκτώ Τούρκοι μετανάστες— στο διάστημα από το 2000 έως το 2006.
Μιλώντας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον Οργανισμό Ογκούζ Ντεμιράλπ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα «εύκολης παρακολούθησης της δίκης» και να εξεταστούν σχολαστικά οι αναφορές που θα γίνουν στο δίκτυο των νεοναζί.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου όμως αναβλήθηκε για τον Μάιο μετά την κατακραυγή που ξέσπασε στην Τουρκία επειδή κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης δεν έλαβε διαπίστευση, λόγω έλλειψης χώρου. Την περασμένη Παρασκευή, το δικαστήριο του Μονάχου που θα εξετάσει την υπόθεση ξεκίνησε μια νέα διαδικασία διαπιστεύσεων και ανακοίνωσε ότι τέσσερις θέσεις θα κρατηθούν για τα τουρκικά μέσα.
Οι τρεις νεοναζί, μεταξύ των οποίων και η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στους φόνους οκτώ Τούρκων ή Γερμανών τουρκικής καταγωγής, ενός Έλληνα και μιας Γερμανίδας αστυνομικού. Η Τσέπε φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε δύο επιθέσεις εναντίον ξένων και σε 15 ένοπλες ληστείες τραπεζών. Οι δύο βασικοί συνεργάτες της, ο Ούβε Μπένχαρτ, 34 ετών και ο Ούβε Μούντλος, 38 ετών, αυτοκτόνησαν στις 4 Νοεμβρίου 2011.
Ο Τούρκος διπλωμάτης κάλεσε επίσης την Γερμανία, χώρα όπου διαμένουν 3 εκατομμύρια Τούρκοι, να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα, αν το επιθυμούν «αντί να τους υποχρεώνει να επιλέξουν μία από τις δύο». Ζήτησε τέλος από τις γερμανικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Άγκυρα για τα θέματα που αφορούν την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.