Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Περιοδεία Κέρι σε Τουρκία, Ισραήλ, Δ. Οχθη



Βασική αποστολή, η ομαλοποίηση των σχέσεων Τελ Αβίβ - Αγκυρας
AFP, A.P.
Τον δρόμο που άνοιξε ο Μπαράκ Ομπάμα προ δύο εβδομάδων καλείται τώρα να διευρύνει ο Τζον Κέρι. Οπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και την Τουρκία, με βασική αποστολή την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων. Στις 22 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της πρόσφατης περιοδείας Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για τη φονική ισραηλινή επιδρομή εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» στα ανοιχτά της Γάζας, το 2010.
Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αγκυρα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, πριν από ένα μήνα, ο Τζον Κέρι είχε ασκήσει κριτική στον Τούρκο πρωθυπουργό για πρόσφατο σχόλιό του, το οποίο συνέδεε τον σιωνισμό με εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Η «συγγνώμη» του Νετανιάχου σμίκρυνε το ρήγμα με την Τουρκία, το οποίο είχε ανοίξει η υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά», χωρίς ωστόσο να το γεφυρώσει πλήρως, καθώς παραμένουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το Μεσανατολικό.
Στο κέντρο των συνομιλιών του Κέρι με τους Ισραηλινούς και τους Τούρκους αξιωματούχους αναμένεται να βρεθεί η συριακή κρίση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν σοβαρά στην Τουρκία τόσο στις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ όσο και στην αναζήτηση σταθερής, μεταβατικής κατάστασης στη μετα-Ασαντ εποχή της Συρίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει την Ουάσιγκτον για πιο ενεργητική ενίσχυση των αντικαθεστωτικών ανταρτών, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα αντιδρά στον απευθείας εξοπλισμό τους, καθώς ανησυχεί για το αυξημένο ειδικό βάρος του εξτρεμιστικού Ισλάμ στις γραμμές τους. Το συριακό πρόβλημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Mαΐου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε βάλει «στο ψυγείο», το προηγούμενο διάστημα, τη συνάντηση κορυφής με τον Ερντογάν λόγω της διπλωματικής ρήξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Κέρι αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν και προτάσεις για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό. Την Κυριακή, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όπως έγινε γνωστό χθες από Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Παραμένει αμφίβολο αν οι επαφές του Κέρι σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα θα αποφέρουν κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα στην ειρηνευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αρνείται, μέχρι τώρα, να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις εφόσον δεν παγώσουν οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εμπόδιο στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων αποτελεί και η κατάσταση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, δύο εκ των οποίων απεβίωσαν πρόσφατα, ενώ αρκετοί ομοεθνείς τους πραγματοποιούν απεργία πείνας. Τη Δευτέρα, εκτός από την Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ταξιδέψει και στην Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το αραβικό σχέδιο επίλυσης του Μεσανατολικού. Χθες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατεύθυνση που ακολουθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης και την πολιτική βία στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.