Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αφγανιστάν: Επτά Τούρκοι όμηροι στα χέρια των Ταλιμπάν μετά από αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου


Τουλάχιστον εννέα ξένοι (επτά Τούρκοι και δύο Ουκρανοί, ή Ρώσοι κατ’ άλλους, χειριστές) και ο Αφγανός μεταφραστής τους, που επέβαιναν σε ελικόπτερο το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω καιρικών συνθηκών, βρίσκονται στα χέρια ανταρτών Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από τοπικούς αξιωματούχους.
Από την πλευρά της, η Ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ υποστήριξε πως στο ελικόπτερο επέβαινε και ένας υπήκοός της. Εκπρόσωπος της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Khorasan Cargo Airlines επισήμανε πως στο ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής Μi-8, βρίσκονταν επτά Τούρκοι, δύο Ρώσοι —ο χειριστής και ο μηχανικός πτήσης— κι ένας Αφγανός.
Εκπρόσωπος της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πολιτικό ελικόπτερο, το οποίο δεν ανήκε στον αεροπορικό στόλο των δυτικών δυνάμεων στη χώρα.
Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν—που συχνά υπερβάλλουν ως προς τον απολογισμό της δράσης τους—υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι αιχμαλώτισαν 11 ξένους που ανήκουν στον αμερικανικό στρατό και τους δύο Αφγανούς μεταφραστές τους, οι οποίοι «συνελήφθησαν ζωντανοί και μεταφέρθηκαν στην ασφαλέστερη περιοχή της χώρας».
Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι ερεύνησαν το ελικόπτερο και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.
«Οι ξένες δυνάμεις, λαμβάνοντας αποστάσεις από την χρήση του ελικοπτέρου, επιδιώκουν να περάσουν οι αιχμάλωτοι ως πολίτες, όμως η άρνησή τους είναι μάταια διότι όλοι όσοι συνελήφθησαν φέρουν στολή του αμερικανικού στρατού», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.
Ο Αμπντάλα Χαμίντ, κυβερνήτης της περιοχής Άζρα, όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο, επιβεβαίωσε πως οι εννέα επιβαίνοντες σε αυτό έχουν αιχμαλωτισθεί. Παράλληλα, μη κατονομαζόμενες πηγές από την περιοχή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσπαθούν σήμερα να πείσουν τους αντάρτες να τους αφήσουν ελεύθερους.
Το ελικόπτερο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση χθες βράδυ στην επαρχία Λογκάρ, στα ανατολικά της χώρας και νότια εν σχέσει προς την πρωτεύουσα Καμπούλ, ανακοίνωσε ο δεύτερος τη τάξει στις υπηρεσίες ασφαλείας της περιοχής Ράις Χαν Σαντέκ.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν το ελικόπτερο, όχι όμως και τους εννέα που επέβαιναν σε αυτό. Αυτοί αιχμαλωτίσθηκαν από τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο ίδιος.
Τουρκική διπλωματική πηγή επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ βρίσκεται σ’ εντατικές διαπραγματεύσεις με τις αφγανικές αρχές προκειμένου να εντοπισθούν» οι απαχθέντες.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.