Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Διάλεξη για το «Δόγμα του Σοκ»

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η διάλεξη του διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστου Ιακώβου, που διοργάνωσαν από κοινού η Κυπριακή Λέσχη Βιβλίου και το ΚΥΚΕΜ στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Παραλιμνίου στις 17 Απριλίου με θέμα: «Στρατηγικός Ψυχολογικός Πόλεμος ή «Δόγμα του Σοκ»: Η υπονόμευση και διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους».

Ο κύριος Ιακώβου ανέλυσε το Στρατηγικό Ψυχολογικό Πόλεμο, ο οποίος εκδηλώνεται ως οικονομική υπονόμευση ενός κράτους και είναι επίσης γνωστός με τον όρο «Δόγμα του Σοκ». Πρόκειται για την επιβολή από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις του τριπτύχου: «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες», με αντάλλαγμα τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο).

Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δόγμα αυτό είναι να υπάρξει μια κρίση που μπορεί να οφείλεται είτε σε πόλεμο είτε σε φυσικές καταστροφές είτε σε δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως το υπέρογκο χρέος. Σύμφωνα με τον κύριο Ιακώβου, η επιτυχία της πολιτικής αυτής στηρίζεται στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει του πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται. Ο κύριος Ιακώβου, κατέληξε ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του «δόγματος του σοκ» είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και σε κρατικό επίπεδο η διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας. Το δόγμα αυτό εφαρμόστηκε αρχικά στη Λατινική Αμερική και ακολούθως στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.