Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενισχύουν τις βάσεις στον Ειρηνικό οι ΗΠΑ, μετά την άδεια για επίθεση που έδωσε η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει πως έχει δώσει στις δυνάμεις της άδεια επίθεσης κατά αμερικανικών στόχων. Τις άμυνες των βάσεών του στον Ειρηνικό ενισχύουν οι ΗΠΑ.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο, με τη Βόρεια Κορέα να έχει ανακοινώσει πως έχει δώσει άδεια στις δυνάμεις της να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προτίθεται να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού τοποθετώντας ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ εντός των επόμενων εβδομάδων.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως μετέφερε την Πέμπτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια.
Οι Musudan πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για μία κίνηση εκφοβισμού ή για μία πραγματική απειλή από την πλευρά του Βορρά.
Το Γκουάμ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όντας η βάση όπου εδρεύουν περίπου 6.000 στρατιώτες, υποβρύχια και αεροπορικές δυνάμεις. Το Πεντάγωνο έχει ήδη αποστείλει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι εκλαμβάνουν με μεγάλη σοβαρότητα τις βορειοκορεατικές απειλές, με τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, να επισημαίνει την Τετάρτη τον «πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που απορρέει από την Πιόνγκ Γιάνγκ. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα έναντι της απειλής που προτάσσει ο Βορράς.
Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε πως η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση πόλεμου, ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε πως θέτει σε λειτουργία έναν απενεργοποιημένο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος μπορεί να παράγει πλουτώνιο ως καύσιμο για όπλα μαζικής καταστροφής.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις απειλές που εξαπολύει το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές απειλές της και να προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κάιτλιν Χέιντεν
Σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το Γενικό Επιτελείο του στρατού αναφέρει ότι ενημερώνει επίσημα την Ουάσινγκτον ότι οι αμερικανικές απειλές θα «συντριβούν» μέσω «πυρηνικών πληγμάτων».
"Η αδυσώπητη επιχείρηση» των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας «εξετάστηκε τελειωτικά και εγκρίθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.