Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Από τη WikiLeaks, 1.707.500 έγγραφα


AΠΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αλληλογραφία του Χένρι Κίσινγκερ με τους Αμερικανούς διπλωμάτες την τριετία 1973-1976 καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα WikiLeaks, σε μια ενέργεια που πιθανότατα θα εκτιμηθεί από την ιστορική έρευνα.
Τα 1.707.500 αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που βρίσκονται από χθες στον ιστότοπο wikileaks.org/plusd/ ήταν τυπικά προσβάσιμα στο κοινό, αλλά στην ουσία η μορφή τους ήταν δυσανάγνωστη και η έρευνα σε αυτά με βάση λέξεις-κλειδιά αδύνατη.
Τη βάση δεδομένων παρουσίασε ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, μιλώντας μέσω υπολογιστή από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Στη βάση δεδομένων PlusD (Public Library of United States Diplomacy) περιλαμβάνονται επίσης τα 251.000 έγγραφα της περιόδου 2003-2010, τα οποία είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα ως «CableGate» προξενώντας την οξύτατη αντίδραση των ΗΠΑ.
Ο 40χρονος Ασάντζ ζει τους τελευταίους εννέα μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αρνούμενος να μεταβεί στη Σουηδία αν δεν του παράσχουν οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ. O Ασάντζ αντιμετωπίζει κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων στη Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στοιχεία σε βάρος του, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να του απαγγείλουν κατηγορίες για κατασκοπεία.
Ως Αυστραλός πολίτης, ο Ασάντζ προτίθεται να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία της Αυστραλίας, ιδρύοντας το Κόμμα WikiLeaks, που θα κατεβάσει υποψήφιους σε τρεις τουλάχιστον πολιτείες της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.