Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ιράν: Μικρές πιθανότητες προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις

Οι πιθανότητες προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ελάχιστες στη νέα συνάντηση που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, προειδοποιούν διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Οι ειδικοί αυτοί οι οποίοι συναντήθηκαν χθες σε συζήτηση που φιλοξένησε ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε πρόοδο πριν από τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο στο Ιράν και όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία.
Οι ιρανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν στις 5 και 6 Απριλίου στο Αλμάτι του Καζακστάν με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έπειτα από μια πρώτη συνάντηση στην ίδια πόλη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο την Παρασκευή για «πρόοδο», έπειτα από τα «θετικά αποτελέσματα» που διέκρινε πριν από ένα μήνα.
Ωστόσο για τον Σολάνα, ο οποίος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των μεγάλων δυνάμεων από το 2003 έως το 2009, η ιρανική ηγεσία έχει επικεντρωθεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου και θα είναι «πολύ δύσκολο να υπάρξει σημειωθεί κάποια πρόοδος νωρίτερα».
Σύμφωνα με τον Σολάνα, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλίλι «δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί». Ο Τζαλίλι «δεν είναι παρά ένας κομιστής μηνύματος», είπε ο Σολάνα, για τον οποίο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, που κινεί πράγματι τα ηνία του ιρανικού προγράμματος.
Ο Γκάρι Σαμόρ που αποχώρησε πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο όπου συντόνιζε το πρόγραμμα ελέγχου των όπλων μαζικής καταστροφής, θεωρεί επίσης «μη ρεαλιστικό να φανταστεί μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές».
«Υπάρχει πολύ απλά μια βασική διαφορά μεταξύ των πλευρών όσον αφορά τους στόχους των διαπραγματεύσεων αυτών», υπογράμμισε.
Η ομάδα 5+1 και το Ισραήλ υποψιάζονται ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά. Για το λόγο αυτό η Ισλαμική Δημοκρατία τελεί υπό τις κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν με τραπεζικό και πετρελαϊκό εμπάργκο.
Ούτε ο Σολάνα πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χωρίς επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, καθώς η Τεχεράνη στηρίζει στρατιωτικά τον Σύρο γείτονά της που αντιμετωπίζει εξέγερση τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.