Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οι Ρώσοι «έκοψαν δρόμο» για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Reuters
ΜΟΣΧΑ / ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Με την ταχύτητα του... φωτός ταξίδεψε ο διαστημικός θαλαμίσκος Σογιούζ και μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη, διανύοντας την απόσταση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν μέχρι το διαστημικό εργαστήριο μέσα σε έξι ώρες. Στο παρελθόν, το ταξίδι απαιτούσε περίπου δύο 24ωρα, είτε γινόταν με τα παροπλισμένα σήμερα διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ ή τους ρωσικούς θαλαμίσκους Σογιούζ.
«Οσο πιο κοντά είναι ο σταθμός, τόσο καλύτερα νιώθουμε. Ολα πάνε θαυμάσια», δήλωσαν οι δύο κοσμοναύτες κατά την επικοινωνία τους με το κέντρο ελέγχου της αποστολής, λίγο έξω από τη Μόσχα.
Ο συντομότερος δρόμος προς τον ΔΔΣ επιβάλλει χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας, αλλά έχει μεγάλα πλεονεκτήματα αφού οι επιβαίνοντες δεν χρειάζεται να παραμείνουν καθηλωμένοι στον μικρό θαλαμίσκο επί δύο 24ωρα. Ετσι, όταν τελικά αποβιβαστούν στον ΔΔΣ, έχουν λιγότερα προβλήματα, όπως ζαλάδα ή ναυτία. Επίσης η ταχύτητα μετάβασης βοηθά και τις συνθήκες μεταφοράς ευαίσθητων καλλιεργειών και άλλων που χρησιμοποιούνται για τα διάφορα πειράματα.
Η προσπάθεια των Ρώσων μηχανικών να βρουν «συντομότερους δρόμους» προς τον ΔΔΣ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την εκτόξευση, ο Ρώσος κοσμοναύτης Πάβελ Βινογκράντοφ δήλωσε: «Αρχικά όλοι ανησυχούσαμε για οποιαδήποτε αλλαγή πορείας. Αργότερα, όμως, οι ειδικοί μας μελέτησαν τα δεδομένα και επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες του Σογιούζ, που τώρα είναι εξοπλισμένο με σύστημα διοίκησης και ελέγχου και ηλεκτρονικό υπολογιστή, και έτσι μπορεί να κάνει τα πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.